Tomica Milosavljević povukao tužbu protiv Karađinovića 1Foto: Wkipedia/ MC

Bivši ministar zdravlja u Vladi Srbije Tomica Milosavljević obavestio je Prvi osnovni sud u Beogradu, da povlači tužbu protiv zastupnika i koordinatora nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije“ Draška Karađinovića, saopštila je ova NVO, prenosi Denevnik onlajn.

Time je, kako kažu, okončan višegodišnji sudski postupak i progon lekara koji su u okviru strukovnog udruženja ukazivali na sistemsku korupciju i zloupotrebe u zdravstvenom sistemu. Bivši ministar je tužbom potraživao od Karađinovića iznos od 490.000 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda i časti.

Povod za tužbu bila je Karađinovićeva izjava, data medijima 2014. godine, u kojoj je izražen kritički sud da Milosavljević zbog afera koje nisu dobile sudski epilog nije dostojan da bude kandidat za funkciju u Svetskoj zdravstvenoj organizacije u Jugoistočnoj Evropi. „Devet godina je bio ministar i za to vreme se dogodilo niz afera – od nabavke vozila za Hitnu pomoć, preko pogrebnika, afere sa citostaticima, listama čekanja u Sremskoj Kamenici, pa sve do vakcina“, rekao je tada Karađinović, zbog čega je ubrzo potom dobio tužbu od bivšeg ministra, piše Dnevnik onlajn.

U NVO „Doktori pritov korupcije“ kažu kako je Milosavljević u svom iskazu pred sudom negirao da je imao bilo kakve veze s navedenim aferama koje su se dogodile za vreme njegovog mandata, navodeći da ne postoji nijedna presuda kojom je utvrđena njegova prekršajna ili krivična odgovornost.

Prvi osnovni sud u Beogradu, prvostepenom presudom, u februaru 2017. godine, usvojio je delimično tužbeni zahtev i obavezao Karađinovića da Milosavljeviću plati iznos od 40.000 dinara zbog povrede ugleda i časti, ali je potom spornu presudu po žalbi Karađinovića ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio ponovno suđenje. Bivši ministar zdravlja je tužbu povukao zbog čega ga je sud obavezao da tuženom Krađinoviću isplati iznos sudskih troškova – saopštili su „Doktori protiv korupcije“.

Oni podsećaju da je institucionalni progon od Milosavljevića u periodu rukovođenja Ministarstvom zdravlja trpeo i Borko Josifovski, bivši direktor Hitne pomoći u Beogradu, kojem je na kraju, presudom Višeg suda u Beogradu potvrđeno da je trpeo odmazdu zbog upozoravanja javnosti na teško delo protiv zdravlja ljudi, usled trgovine između lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari