Delegacija Skupštine AP Vojvodine koju će predvoditi predsednik Ištvan Pastor, i delegacija Pokrajinske vlade na čelu sa potpredsednikom Ivanom Đokovićem, prisustvovaće u ponedeljak, 23. januara u 12 sati obeležavanju 75 godina od Novosadske racije

Tom prilikom položiće venac na spomenik „Porodica“ na Keju žrtava racije.

Kod spomenika ,,Porodica“ je predviđeno obraćanje predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, gradonačelnika Grada Novog Sada Miloša Vučevića, vrhovnog rabina Srbije Isaka Asiela i Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, uz učešće Hora Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira“, Hora Saborne crkve „Sveti Georgije“ i orkestra Garde Vojske Srbije.

Po završetku programa kod spomenika „Porodica“, delegacija Pokrajinske vlade će prisustvovati pomenu kod spomen ploče na novosadskoj plaži „Štrand“, od 13.45 časova.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u januaru u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, ali i pripadnika drugih naroda.

Privremena zabrana saobraćaja o

Zbog obeležavanja komemoracije žrtvama novosadske racije, određuje se privremena zabrana saobraćaja na Keju žrtava racije, u ponedeljak 23 januara od 11 do 13 časova, i to od Trga neznanog junaka do Radničke ulice, i u delu ulice Maksima Gorkog, od Ulice Sonje Marinković do Keja žrtava racije. Određuje se i privremena zabrana saobraćaja na desnoj saobraćajnoj traci i zabrana parkiranja na parkiralištu za turističke potrebe na Keju žrtava racije, od ulice Maksima Gorkog do Trga neznanog junaka. Privremena zabrana saobraćaja na desnoj saobraćajnoj traci važi u ponedeljak od 7 do 16 časova.

Izložba Šumanovićevih dela

Povodom obeležavanja 75 godina od Novosadske racije i sećanja na žrtve, u sklopu izložbe „45 godina Memorijala umetnika“, u Spomen zbirci Pavla Beljanskog (Trg galerija 2) će od danas biti izloženi Autoportret (1934) i Štrand zimi (1935), dela Bogdana Šuputa iz Dokumentarnog fonda. Izložba će trajati do 19. februara, i na taj način biće obeležen i 27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari