Tomo Stojić negirao krivicu za eksploziju baruta u lučanskoj vojnoj fabrici  1Radoš Milovanović sa fabričkim obezbeđenjem /Foto: Privatna arhiva

Saslušanjem Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu u lučanskom preduzeću „Milan Blagojević“, u Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje za tragediju toj fabrici u kojoj su, u eksploziji baruta 14. jula 2017. godine, poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. 

Osim Stojića, koji više ne radi u toj fabrici, optuženi su Radoš Milovanović, dugogodišnji generalni direktor i Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se nesreća dogodila.   

U pauzi suđenja, kako za Danas svedoči Mirjana Milivojević, sestra poginulog radnika Milomira Milivojevića, direktor Milovanović joj je opsovao majku, nakon čega je usledio verbalni sukob između njenog oca i direktora.

 „Vređao si mi dete. Sina sam sahranio. Sram te bilo“, obratio se Milovan Milivojević direktoru Milovanoviću. 

Milivojević je molio sud da zaštiti njegovu porodicu od Radoša Milovanovića, koji je negirao da je bilo koga psovao. Direktor je tvrdio da ne poznaje Mirjanu Milivojević iako je joj je, o čemu postoji i tonski snimak, nudio posao tokom razgovora u njegovoj fabričkoj kancelariji, kako bi porodica odustala od insistiranja da se utvrde detalji te tragedije.     

Inače, Tomo Stojić je, tokom saslušanja, poput ranije saslušanih Milovanovića i Lončarevića, odacio krivicu, objasnivši da je „neposredno odgovoran  generalnom direktoru, da nije tehnolog i da nije zadužen za tehnološki postupak proizvodnje dvobaznog baruta u toj fabrici,“ već, kako je rekao, „za bezbednost i zaštitu na radu i zaštitu od požara“. 

„Moja obaveza nije bila da vodim računa kako se čuva otpadni materijal. Postupak su sprovodili radnici, koji su radili u tim pogonima uz neposrednu kontrolu njihovih rukovodilaca“, kazao je Stojić i dodao da je „obaveza referenata, kojima je on bio nadređen, da kontrolišu da se taj otpadni  materijal skladišti na propisani način“. 

Na početku suđenja, Dragan Palibrk, advokat Radoša Milovanovića, predložio je da se na tom pretresu završi saslušanje Stojića jer, kako je rekao,  radi u otežanim uslovima, da „teško podnosi zaštitnu masku“ i da veruje da je teško podnose i ostali, sa čime se složio advokat drugoptuženog Lončarevića, rekavši da je „u rizičnoj grupi“, zbog epidemije korona virusa.

 „Meni je danas 112. put da zbog ovoga dolazim u sud i molim sud da ne odugovlači postupak. Ubeđen sam u to da optuženi žele da ga odugovlače. I ja sam u rizičnoj grupi, ali se protivim predlogu da se danas ne pređe na izvođenje drugih dokaza“, rekao je Milivojević i dodao da on „pije lekove, da mu je sin nastradao i da želi živ da dočeka kraj suđenja“. 

Sud je odllučio da se nastavi dokazni postupak, a novi pretres je zakazan za 5. septembar. 

Psovke 

„Sedela sam u holu suda i gledala u direktora i njegove advokate i on mi je rekao: „Marš u pi.ku materinu“. To nije bilo toliko glasno da svi čuju, ali to je rekao. Istrčala sam napolje i to sam rekla ocu, koji je bio ispred zgrade suda. Nakon toga, moj otac je ušao u hol i rekao: „Ko je ovaj starac, koji već drugi put psuje moje dete“, svedočila je Mirjana Milivojević za Danas i podsetila na to da joj je Milovanović i ranije upućivao slučnu psovku. 

Ograničen broj prisutnih 

Zbog poštovanja protivepidemijskih mera, posebno one o fizičkoj distanci od dva metra, postupak nisu mogli da prate svi zainterosovani, iako je suđenje održano u najvećoj sudnici ivanjičkog suda.    

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari