Toni Kros: Spasitelj 1

Svakih par godina pojavi se neko da podseti na onu čuvenu Linekerovu izjavu o fudbalu kao „jednostavnoj igri u kojoj 22 čoveka jure loptu 90 minuta, a na kraju uvek pobedi Nemačka“.

Poslednji u nizu to je učinio igrač sredine terena reprezentacije Nemačke i Real Madrida Toni Kros, koji je golom za pobedu u 95. minutu meča protiv Švedske ostavio svom timu šanse da odbrani titulu prvaka sveta.

Dvanaest godina ranije, Kros je bio smatran „talentom veka“ kada ga je doveo Bajern iz Minhena. U tom trenutku, Kros je imao 16 godina, a svega godinu dana kasnije debitovao je za najtrofejniji nemački klub. On je postepeno napredovao do 2008. godine kada je Bajern iz Verdera doveo Tima Borovskog, igrača koji igra na istoj poziciji. Ubrzo za perspektivnog Krosa više nije bilo prostora u Minhenu, pa je u januaru 2009. poslat u Bajer Leverkuzen. Ovaj potez pokazaće se kao odlučujući za Krosa, a koristi će izvući i Bajer i Bajern. Toni Kros će za 18 meseci u Leverkuzenu izrasti u jednog od najboljih evropskih igrača sredine terena, što mu je obezbedilo mesto u reprezentaciji Nemačke na Svetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoj Africi. Kada se vratio u Minhen, pozicija u timu više nije bila predmet diskusije.

Titule su počele da dolaze. Kros je dva puta uzastopno bio prvak države, a 2013. godine sa Bajernom je osvojio i Ligu Šampiona. Igrao je značajnu ulogu u timu Nemačke koji je 2014. godine postao prvak sveta u Brazilu. Uspesi su se nastavili i prelaskom u Real Madrid, sa kojim je tri puta zaredom osvojio Ligu Šampiona. Do danas je jedini Nemac kojem je to pošlo za nogom.

Možda najbolji kompliment ovom igraču dao je Ćavi, legendarni igrač Barselone i Španije, tvrdeći da je Kros njegov naslednik na terenu. Toni Kros se u junu 2015. godine oženio svojom dugogodišnjom devojkom DŽesikom Farber. Imaju sina Leona i kćerku Ameliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari