Topli Do: Investitor odustao od gradnje MHE nakon sukoba sa meštanima 1Foto: Fejsbuk/''Odbranimo reke Stare planine''/Privatna arhiva Tomislava Pančića

Investitor Dragan Josić, posle današnjeg sukoba između meštana i obezbeđenja prilikom pokušaja da krene sa radovima na izgradnji mini-hidroelektrane u staroplaninskom selu Topli Do, izjavio je da je razočaran reakcijom policije i da odustaje od gradnje.

Josić je dodao da će od države tražiti nadoknadu štete i izgubljenu dobit, javile su Južne vesti.

Situacija oko gradnje mini-hidroelektrane u selu Topli Do eskalirala je jutros kada je i policija reagovala, a kako su svedočili meštani sela, bilo je povređenih na obe strane.

Međutim, investitor Dragan Josić tvrdi da su povređeni sa “njegove strane” i to više od 10 osoba. Među povređenima je i sam i zbrinut je u Kliničkom centru u Nišu.

„Mi smo u Urgentnom centru, meni stavljaju gips na ruku, a dvojica radnika imaju kontuziju glave i povredu kuka“, rekao je Josić. Jutrošnji sukob opisuje kao linč, gde su on i njegovi radnici „izvukli deblji kraj“.

„Desio se linč, oni su napali nas, upali na privatan posed. Tukli su nas, udarali motkama, srušili našu imovinu, polomili automobile. Gađali su nas kamenicama, još desetak ljudi je prošlo sa manjim povredama“, rekao je investitor.

Policija je saopštila da je reagovala jutros tokom sukoba meštana sela Topli Do i obezbeđenja i radnika na izgradnji mini-hidroelektrane, ali Josić kaže da je razočaran njihovim ponašanjem.

„Totalno sam razočaran reakcijom pirotske policije koja je dopustila da nas linčuju i da nam razbijaju stakla bez ikakvih reakcija. Oni su bili nemi posmatrači. Jurili su nas sa dva vojna džipa ili kamiona, a policija nije reagovala. Ovo je banana država“, rekao je Josić.

Nakon najnovijih dešavanja u staroplaninskom selu, investitor najavljuje da odustaje od gradnje mini-hidroelektrane, ali da će tražiti nadoknadu štete od države.

„Neću nogom kročiti u Pirot, a ne u Topli Do. Da gledam kako lipti krv iz glava mojih radnika, meni da lome ruku, a da nemamo nikakvu zaštitu, ne pada mi na pamet. Prvo ću da tužim policiju, a onda ću tražiti nadoknadu od države za izgubljenu dobit i nadoknadu štete. Da mi vrate pare koje sam uložio, jer mi je onemogućeno da gradim mini-hidroelektranu, a državni organi ne preduzimaju ništa povodom toga – rezigniran je Josić.

Rano jutros došlo je do sukoba u Toplom Dolu između meštana i obezbeđenja koje je angažovao investitor i to kada su pokušali da krenu sa radovima na izgradnji mini-hidroelektrane.

Meštani Toplog Dola poručili su da će barikada na mostu u selu sa stražama koje traju danonoćno nešto više od mesec dana ostati do ispunjenja obećanja predsednika Srbije o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za MHE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.