Rada Trajkovicfoto FoNet Milica Vuckovic

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić podneo je krivičnu prijavu protiv Rade Trajković iz Evropskog pokreta Srbije, što je ujedno bio i razlog višesatnog zadržavanja srpske političarke na beogradskom aerodrumu u petak.

Trajković objašnjava za Danas da ju je potpredsednik Srpske liste tužio zbog njenih izjava o ubistvu Olivera Ivanovića, koje su inače već bile predmet sudskog spora koji je okončan tako što je sud odbacio Radoičićevu tužbu.

Kako je Danas već pisao, policija je krajem prošle nedelje sprečila Radu Trajković da napusti Srbiju zadržavajući je tri sata u aerodrumskim prostorijama izolovanu bez mogućnosti kontakta sa članovima porodice. Iz MUP-a su saopštili da je postupano u skladu sa zahtevom Trećeg osnovog javnog tužilaštva.

– Postupanje prema gospođi Trajković je bilo radi uručenja poziva nadležnog tužilaštva, a navodi da joj je zabranjen izlazak iz zemlje nisu tačni – naveli su iz MUP.

Rada Trajković u petak nije znala zbog čega je pozvana pred srpske pravosuden organe. To je saznala juče u Trećem osnovnom sudu gde joj je rečeno da je Milan Radoičić podneo krivičnu prijavu protiv nje. Kako Trajković objašnjava za Danas Radoičić je tereti za povredu ugleda i časti a zbog izjave koju je dala u Utisku nedelje.

Trajković je tada u Utisku nedelje između ostalog govorila i o umešanost predstavnika Srpske liste u ubistvo Olivera Ivanovića.

Radoičić je već ranije tužio Trajkovićevu zbog istih navoda a taj proces je okončan odbacivanjem njegove tužbe.

– Ja sam već imala proces sa Milanom Radoičićem, koji je on izgubio. Sada je neki novi proces, međutim imamo istu kvalifikaciju, i opet isti deo emisije Utisak nedelje u kome sam govorila o Radoičiću i Dimiću, načelniku BIA, koji je odličan prijatelj sa njim. Išla sam na sud i sa jednim i sa drugim i dobila sam procese. Sada ponovo Radoičić pokreće proces za isto delo za isti deo emisije Utiska nedelje – kaže Trajković.

Ona kaže da je zbog neodazivanja sudu stavljena na poternicu, ali i dodaje da zaista nije dobijala pozive suda.

Upitana kako vidi zadržavanje na aerodrumu, te da li stoji objašnjenje koje je dao MUP da je sve urađeno radi uručenja poziva tužilaštva, ona postavlja pitanja „zašto je onda bilo potrebno da me drže tri i po sata u prostorijama koji su za mene neuslovne iz zdravstvenih razloga?“.

– Mnogo je čudan taj njihov dokument. Ne znam o čemu se radi. Zaista je teško razumljivo toliko maltretiranje zbog Radoičića, čoveka koji je na američkoj listi za sankcije… On je dakle slobodan a meni je ograničena sloboda kretanja – zaključuje Trajković.

Podsetimo ona je ranije za Danas ispričala da je u petak zadržana na beogradskoma erodrumu i da je tom prilikom bila smeštena u podrumskim prostorijama, izolovana i okružena pridnicima MUP-a, koji nisu dopustili ni njenom sinu Dejanu Trajkoviću da joj se približi, iako je bio u njenoj pratnji zbog majčijih zdravstvenih razloga.

Ona je objasnila i da je u petak uveče trebalo da gostuje na TV Podgorica, ali da se zbog propuštenog leta to neće dogoditi.

– Mislim da je to bio i cilj. Da je u pitanju kontraverzni potpredsednik Srpske liste Milan Radiočić, on bi prošao pasošku kontrolu bez problema. Olivera Ivanovća su ubili, a mene ovako maltretiraju i ograničavaju mi slobodu krtetanja – rekla je Rada Trajković u petak.

Viši sud u Beogradu prošle godine odbacio je tužbu Milana Radoičića protiv političarke Rade Trajković za povredu časti i ugleda ‘nakon što je ona iznela svoje sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. Prenoseći odluku suda portal Krik naveo je da je sud utvrdio da je Trajković iznosila svoje mišljenje, a da je Radoičić, kao istaknuti političar, dužan da snosi kritiku. Sudija Nebojša Đuričić je u obrazloženju presude naveo da je sud nesporno utvrdio da je Trajković davala izjave o Radoičiću ali je optužbe na njegov račun ocenio kao njeno mišljenje. Po oceni suda, Radoičić i Trajković učestvuju u političkom životu u zemlji, a ona je svoje mišljenje o Radoičiću iznosila suprotstavljajući se politici koju on zastupa“, pisao je Krik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari