Tramp obećao dobar rad interneta i finansijsku pomoć 1Foto: Beta/AP/Carolyn Kaster

Pred predstojeće najveće jevrejske i hrišćanske praznike – Pashu i Vaskrs predsednik SAD Donald Tramp održao je u sredu telefonsku konferenciju sa verskim visokodostojnicima u ovoj zemlji, među kojima su bila i dvojica episkopa SPC – zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) i istočnoamerički Irinej (Dobrijević), javlja portal sabornik.net.

Tema razgovora bila je pandemija virusa kovid 19.

Tramp je, kako prenosi isti izvor, rekao da je sa provajderima telekomunikacionih mreža obezbedio pouzdani internet protok usled povećanog korišćenja interneta, jer se u uslovima pandemije mnoge crkve i kongregacije pripremaju da svoje službe prenose uživo. Predsednik SAD obećao je i finansijsku podršku američke administracije verskim zajednicama s obzirom na njihov neprofitni status.

– Približava nam se Veliki Petak i Vaskrs, Hristovo stradanje i vaskrsenje… A Jevrejski narod proslavlja izbavljenje iz ropstva koje im je Gospod doneo. Tužno je što u nedelju nećemo moći da budemo zajedno… Iako smo fizički odvojeni, mi ovo vreme možemo da iskoristimo za molitvu, refleksiju, čitanje Svetog pisma i uzrastanje u našem ličnom odnosu sa Bogom. Hvala Vam što vodite vaše zajednice…Ovo je vreme za veru u Boga u životima svakog od nas …Vaše zajednice ostaju povezane. Divim se vama koji obezbeđujete službe za vaše vernike putem onlajn prenosa… Ništa ne može zameniti prisustvo u Crkvi, ali mislim da je i to bilo dobro. Vi pružate vašim zajednicama priliku da se mole, proučavaju Bibliju, pozivate vernika da im pružite utehu. Moja administracija će nastaviti da ukazuje čast za velike napore koje su verske organizacije uložile da bi odgovorile potrebama ljudi u vreme krize – poručio je Tramp i najavio da je pred Amerikancima „velika godina“, da će SAD pobediti virus koronu „vrlo skoro“ i da će se vratiti u „normalno stanje“.

Na telefonskoj konferenciji učestvovao je i potpredsednik SAD Majk Pens, koji se zahvalio verskim vođama na njihovom „nastojanju da ohrabre mere fizičke udaljenosti čak i ako to znači da njihove kongregacije ne mogu da se okupe na bogosluženje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari