Transparentnost Srbija: Amandman na Zakon o elektronskim medijima ne rešava problem "funkcionerske kampanje" 1Foto: Aleksandar Roknic

Odredba danas izglasanog Zakona o elektronskim medijima, ni sa amandmanom koji je usvojen na skupštinskom Odboru za informisanje, navodno radi ispunjenja preporuke ODIHR, ne rešava probleme koji se odnose na promotivne aktivnosti javnih funkcionera i ne predstavlja ispunjenje ODIHR preporuke, saopštila je danas nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS).

Ova organizacija podseća da je i pred prethodne izbore isticala da ni jedna odredba medijskih zakona ne može da reši problem funkcionerske kampanje, već se to mora učiniti u Zakonu o sprečavanju korupcije i drugim propisima koji uređuju poslove javnih funkcionera.

Ističu da je navodna zabrana u Zakonu o elektronskim medijima višestruko manjkava: odnosi se samo na samo neke aktivnosti, samo nekih javnih funkcionera, koje se promovišu kroz samo jednu vrstu medija i to samo u delu izborne kampanje“, navodi.

Dodaju da „ova odredba zabranjuje TV i radio stanicama da izveštavaju sa pojedinih skupova, ali takva zabrana ne postoji za onlajn medije i novine“.

„Zabranjeno je izveštavanje sa svečanog otvaranja infrastrukturnih objekata, ali ne i o obilasku radova ili objekata koji su u funkciji. Zabrana će se odnositi na period od 30 dana pre izbora, dok izborna kampanja traje između 45 i 60 dana. Najzad, ovo ograničenje se odnosi samo na lica koja su kandidati za poslanike i odbornike“, navodi se u saopštenju.

TS dodaje da usled toga, na očekivanim decembarskim izborima, „zabrana“ neće obuhvatati izveštavanje o aktivnostima predsednika Srbije, članova vlade i vršilaca dužnosti direktora javnih preduzeća koji neće biti kandidati za poslanike i odbornike, kao ni aktivnosti čelnika gradskih opština u Beogradu“.

„Jedna od preporuka ODIHR se zaista odnosi na proširenje ‘zabrane’ medijskog izveštavanja o aktivnostima funkcionera, ali se jasno navodi da to treba učiniti ‘za sve vreme trajanja kampanje'“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari