Lokalne vlasti u Majdanpeku na poslednjoj sednici uvele su plaćanje taksi za dobijanje informacija od javnog značaja u iznosu od 1.000 dinara, iako je davanje takvih informacija po zakonu besplatno. Istom odlukom, u ovoj opštini uvedena je i naknada „za razgledanje spisa kod organa opštine, za svaki započeti sat“ u iznosu od 330 dinara, kao i taksa od 350 dinara za svaki započeti sat ukoliko neko želi uvid u arhivirane akte.


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić tim povodom je upozorio juče gradonačelnike i predsednike opština da uvođenje administrativnih taksi na zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja predstavlja „nezakonito ograničavanje građana u ostvarivanju ovog prava“.

On od lokalnih vlasti traži da se uzdrže od donošenja, odnosno usvajanja akata kojima bi se predviđale takve takse, kao i da ako su tako nešto već usvojili, da bez odlaganja stave to van snage.

– Zasad je reč samo o Opštini Majdanpek, ali postoji mogućnost da i druge lokalne vlasti uvedu takve takse, s obzirom na to da su im srezana sredstva iz republičkog budžeta – ističe Šabić.

Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđeno je da je uvid u dokument koji sadrži informaciju od javnog značaja besplatan, a za kopiju dokumenta koji sadrži traženu informaciju, organ vlasti može naplatiti isključivo nužne troškove izrade kopije.

I Zakonom o republičkim administrativnim taksama propisano je da se administrativna taksa ne plaća na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.

U Opštini Majdanpek bez komentara

Tražeći komentar od odgovornih u Opštini Majdanpek, dopisniku Danasa je rečeno da zvaničan dopis poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti još nisu dobili, tako da ga ne mogu ni komentarisati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari