Traže smenu apotekarke zbog kritike vlasti na Fejsbuku 1

Aktivisti Srpske napredne stranke iz Malog Zvornika predali su peticiju za smenu apotekarke Ljiljane Smiljanić, nezadovoljni njenim objavama na Fejsbuku u kojima kritikuje lokalnu vlast. Istovremeno, građani Srbije su pokrenuli peticiju za zaštitu Ljiljane od naprednjaka koji joj nameštaju otkaz.

Oko godinu dana, na satiričan način ali uz čvrste dokaze, apotekarka iz Malog Zvornika obaveštava svoje pratioce na društvenim mrežama o tome kako se troše (kradu) sredstva iz lokalnog budžeta, ali i o svim drugim malverzacijama lokalne naprednjačke vlasti. Pritom, poput Domanovića, ne spominje lična imena, ali su se lokalni funkcioneri prepoznali u nadimcima koje koristi – tu su “Crni”, “Prepošteni”, “Nalickani”, “Nemušti” i drugi članovi “Ovčarskog kabarea” kako Ljiljana naziva vlast u Malom Zvorniku.

Smiljanić kaže za naš list da je ovo treća peticija koju pišu protiv nje i dostavljaju direktorki Apotekarske ustanove Loznica u kojoj je zaposlena. U tekst poslednje nije imala uvid, ali kako su joj rekli “insajderi” iz naprednjačkih redov, optužena je da “ruši ugled” apoteke u kojoj je zaposlena.

– Otprilike nekih godinu i malo više dana intezivnije pišem tekstove koji se odnose na rad lokalnog SNS – ovčarskog establišmenta, a na osnovu informacija koje dobijam uglavnom od njihovih partijskih drugova, koji ih pak ne podnose ali su tu iz raznoraznih koristoljubivih razloga. Početak mog pisanja je više bio u vidu bezazlenih prozivki, mnogo volim da se šalim pa je to bila razonoda za mene, nasmejem sebe pa onda i druge – priča Smiljanić.

U sukob sa predsednikom opštine Zoranom Jevtićem došla je kada ga je uhvatila u laži o ceni dečijih igrališta, kojih u Malom Zvorniku ima sedam, a izgrađena su donacijama su Švajcarske.

– Lokalni predsednik iliti dovršeni ‘pošteni’ u mojim tekstovima, jednom se usudio da me prozove kao lažljivicu i to na tekst u kome sam koristila njegovu ličnu izjavu o ceni igrališta za decu, koju je on dao za neki portal, i posle koje sam ja preračunala cifru u evrima i ispalo je da dečije igralište košta nekih 20.000 evra, ostalo je verovatno završilo u njihovim džepovima. Od tada su počeli da im smetaju moji komentari – ukazuje naša sagovornica.

Posle toga je, dodaje, bilo je “čuveno šamaranje od strane njegovog omiljenog saradnika, koji je inace izbačen iz DB”.

– Ošamario je sina lokalnog vlasnika hotela jer mu se nije svidela muzika u hotelu, nije se ponašao kako treba pa je mislio da to izbriše sa kamera. Kako mu je vlasnik hotela junior rekao da se skloni, on ga je ošamario i to je posle planulo na mrežama – priča Smiljanić.

Pisala je ona i o tome kako se troši ogroman novac na razne stranačke skupove, o otvaranje beznačajnih lokalnih stadiona, o službenim kolima koja se voze u privatne svrhe..

– Sipaju benzin na teret građana. Svake godine im kupujemo nove službene automobile jer ih lokalni šerifi lupaju pod dejstvom alkohola… Zbog tih pisanja intenzivno prate moj profil, a počeli su da zastrašuju i moje prijatelje. Jednom od njih su slali policiju da mu pretresa kucu, navodno zbog narkotika. Nisu ništa našli, ali ga nisu ni zaplašili. Jednu prijateljicu su lažno optužili da je napala neku SNS članicu, drugoj su slali policiju zbog navodnog držanja nelegalnog oružja… – navodi naša sagovornica sa čime se sve suočavaju njeni prijatelji ali i uopšte protivnici SNS u Malom Zvorniku.

Kada nisu uspeli da je uplaše i ućutkaju, udarili su na njen profesionalni integritet i od Apotekarske ustanove Loznica zatražili njenu smenu.

– Nedavno je na opštinskom sajtu predsednik postavio neko suludo saopštenje koje se tiče mene, iznoseći reči koje nikad pomenula nisam u vlastitom pisanju, poput da su oni fašisti i ‘nojevi iz kontejnera’. Njihov problem sa mnom je u činjenici da ceo Mali Zvornik prati moj profil, slaže se sa mnom, ali nema hrabrosti da im se suprotstavi jer svi imaju nekog putera na glavi. A ja na njihovu ogromnu žalost nemam, ni političkog, ni privatnog, a bila sam i košarkašica u lokalnom klubu, koji je dostigao najviši rang ikad u našim sportskim krugovima, Prvu B ligu, tako da sam i sa te strane poznata kao dobra sportistkinja, uvek vrednovana u tim krugovima – ukazuje Smiljanić.

Ljiljana inače ima 30 godina staža i naglašava da njene kolege nemaju nikakve veze sa onim što ona objavljuje i na šta ukazuje, te da je to njen lični stav iza koga stoji bez obzira na sve pretnje i pritiske.

Peticija podrške apotekarki

Na društvenim mrežama se širi peticija podrške apotekarki iz Malog Zvornika Ljiljani Smiljanić koju vladajuća struktura u ovoj opštini želi da diskredituje i da joj namesti otkaz.

– Sloboda mišljenja i sloboda izbora je ustavom zagarantirano pravo svakog pojedinca (pa tako i Ljiljane Smiljanić, apotekarske radnice iz Malog Zvornika)! Ljiljana u slobodno vreme na svom Fejsbuk profilu iznosi lične stavove neslaganja sa delovanjem lokalne vlasti. Njeni stavovi van poslovne aktivnosti nikako ne mogu da utiču na ugled ustanove gde profesionalno obavlja svoje zadatke već skoro 30 godina, niti utiču na lični rejting – piše u peticiji, koju je na sajtu peticije.online potpisalo više stotina građana.