"Treba da napravimo porodične lekare": Ministarka Grujičić sa meštanima Glibovca koji su posle više od 20 godina dobili ambulantu 1Foto: TV Prva/screenshot

Meštani sela Glibovac kod Smederevske Palanke od danas će ponovo moći da se leče u seoskoj ambulanti.

Posle više od 20 godina ambulanta je rekonstruisana, a otvaranju je prisustvovala i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, koja je poručila da se time vraća poverenje u lekare opšte prakse, a sa druge strane otvaraju prostori gde će moći da se organizuju skrininzi, koji će biti dostupniji svima.

– Ako hoćemo da u ruralnim predelima zadržimo stanovništvo prvo što im treba obezbediti je zdravstvena zaštita. Ambulanta jeste mala, kolega koji je došao ovde da radi je mlad, ali sam ubeđena da će on za nekoliko meseci poznavati svakoga ko ovde živi. I to je ono što mi treba da napravimo, bukvalno porodične lekare. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja obećava da će u ovakvim ambulantama nabaviti odgovarajuću opremu tipa malog ultrazvuka, EKG, male laboratorije, gde iz kapi krvi možete da uzmete 20 analiza i da zaista ljudi ne moraju da putuju do bolnice ili do osnovne zgrade doma zdravlja nego da 80 do 85 odsto tih svojih poslova, vezanih za zdravstvenu negu, možemo da im organizujemo u ambulanti – izjavila je ministarka Grujičić u uključenju za TV Prva.

"Treba da napravimo porodične lekare": Ministarka Grujičić sa meštanima Glibovca koji su posle više od 20 godina dobili ambulantu 2
Foto: Ministarstvo zdravlja

Grujičić je zahvalila lokalnoj samoupravi zato što je imala sluha i izdvojila sredstva da se obnovi ambulanta koja dugo nije radila.

Ona je danas posetila i Opštu bolnicu i Dom zdravlja u Smederevskoj Palanci gde je održala sastanak sa direktorima ove dve zdravstvene ustanove kako bi dogovorili dalje korake u cilju njihovog povezivanja i rekonstrukcije Opšte bolnice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari