Posle niza odlaganja i dva neuspešna pokušaja, Zorkina Mineralna đubriva 19. juna ponovo će se naći na aukciji. Prvobitna cena od šest miliona evra duplo je smanjena, ali za sada niko nije pokazao interesovanje za kupovinu najstarije Zorkine fabrike.

Pored glavnog pogona koji je do pre tri godine proizvodio oko 150.000 tona mineralnih đubriva, fabrika raspolaže vrednom infrastrukturom, nizom alternativnih programa kao što je proizvodnja aditiva za stočnu hranu, kao i kompleksom zemljišta od petnaestak hektara.

Uskoro se očekuje da i druga velika fabrika – Obojena metalurgija – bude ponuđena na prodaju. Godišnja proizvodnja cinka najfinije čistoće je oko 30.000 tona. Obe ove farbrike bile su prethodno u trogodišnjem najmu, ali je indijski koncern Indo cink smelters ostavio velika dugovanja, od računa za struju do neisplaćenih zarada radnicima. Šabački koncern Farmakom MB ispunio je svoje obaveze za iznajmljivanje Mineralnih đubriva.

Posle dugogodišnjeg restrukturiranja, Zorka je dva puta neuspešno bila na tenderu, ali se prodavao celokupan holding sa deset preduzeća. Od nekadašnjih 930 radnika Holdinga preostalo je 312. Oni se uglavnom vode na dve velike fabrike, a država im isplaćuje pomoć od 15.000 dinara mesečno. Osnovni problem su visoka dugovanja koja su dostigla stotinu miliona evra. Znatan deo duguje se i bivšim radnicima za neisplaćene zarade, kao i stranim poveriocima.

Do sada su iz holdinga prodati Nemetali, Ekstrudirana ambalaža, Društveni stanadard, Oprema i Zorka Razvoj, a poništena je privatizacije Zaštite bilja. Ni za ovu fabriku, koja je nekada podmirivala 40 odsto jugoslovenskog tržišta sredstvima za zaštitu bilja, nije bilo zainteresovanih kupaca. Fabrike koje su ranije izašle iz Holdinga a znatno bolje su prošle u privatizaciji su Farmacija koju je kupio Hemofarm, Boje i lakovi prodati su privatniku Miroslavu Aleksiću, a Beli limovi su u okviru Ju-es stila. Nekadašnji ponos grada, hemijski gigant Zorka sa deset hiljada zaposlenih, koja je izgradila tri hiljade stanova i pomogla da na hiljade radnika podignu kuće, pomagala ostala šabačka preduzeća, čeka 19. jun kao dan odluke hoće li biti kupaca ili odlazi u stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari