Jedan dečak, član karate kluba „Japan-Beograd“, poginuo je, a 14 dece je povređeno u blizini Žagubice kada se prevrnula traktorska prikolica u kojoj su se prevozili, a uzrok nesreće verovatno je to što je vozač bio pod uticajem alkohola.



Jedno teže povređeno dete je tokom prethodne noći prebačeno na lečenje u Beograd, dok su juče pre podne, nakon ponovnog pregleda, još dva pacijenta upućena za glavni grad.



Nesreća se dogodila na putu ka Žagubici, kada se traktor koji je vozio decu na izlet prevrnuo. Traktor je vozio njihov trener Dalibor Tepić, koji je imao 0,99 promila alkohola u krvi.


Direktorka zdravstvenog centra u Petrovcu na Mlavi doktorka Zorica Stojiljković, gde su povređeni smešteni, rekla je da su ostali pacijenti u dobrom zdravstvenom stanju i izvan životne opasnosti. Ona je precizirala i da su u nesreći povređeni i lekar koji je išao kao pratilac dece i dva trenera.

Jasmina Tišma iz policijske uprave Požarevac kaže da je policija odredila zadržavanje vozaču Daliboru T. u trajanju do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Kako je dodala, izvršenim alkotestiranjem na licu mesta policija je utvrdila da vozač traktora u organizmu ima 0,99 promila alkohola.

Opština Žagubica odlučila je da danas proglasi dan žalosti, dok je opštinsko veće Žagubica odlučilo da se porodici preminulog P. A. dodeli jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100.000 dinara.

Predsednik opštine Dragi Damnjanović kaže za Danas da je šest ekipa doma zdravlja pravovremeno reagovalo i da su deca odmah prebačena u medicinski centar Petrovac. Prema njegovim rečima, tri pacijenta su tokom jučerašnjeg dana napustila medicinski centar, dok ostala deca, kao i doktorka koja je bila deo tima, imaju lakše i srednje teške povrede, ali su van životne opasnosti i „osećaju se dobro“.

– Nikome nije jasno zašto su ta deca prevožena traktorom i do sada nije bila praksa da se toliki broj ljudi organizovano vozi traktorom. Ovo vozilo je, inače, obezbedio vlasnik motela Vrelo, u kojem su deca bila smeštena. Takođe, obezbeđen je bio i vozač, ali je iz zasad nepoznatih razloga u povratku sa izleta vozio trener – objašnjava Damnjanović. 

Neophodan pravilnik o prevozu dece

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je da u Srbiji ne postoji pravilnik o organizovanom prevozu dece na sportske manifestacije, nego samo za đačke ekskurzije i istakao da bi to hitno trebalo urediti. „Postojeći pravilnik reguliše samo prevoz dece na đačke ekskurzije, ali pod pravilnik ne spada prevoz kulturno-umetničkih društava ili sportskih klubova. Zato bi hitno trebalo regulisati sve oblike organizovanog prevoza dece“, rekao je Okanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari