Tri godine nakon rušenja ne zna se ko su fantomi iz Savamale 1Foto: Milorad Đurović

Na današnji dan pre tri godine suspendovana je država, jer su ljudi pod maskama porušili deo grada a na pozive građana policija nije reagovala.

Prošlo je tri godine od upada fantoma u Savamalu a javnost nema odgovor na pitanje ko su „kompletni idioti“ koji su mimo zakona, usred noći vezivali ljude, otimali telefone i rušili objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu.

Savamala je danas jedno veliko gradilište na kome niče Beograd na vodi, projekat od nacionalnog značaja, kako su ga proglasili nosioci vlasti. Novih stanara gotovo da i nema, uprkos svečanom useljenju prvih stanara kome je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U dve izgrađene kule, tek poneko svetlo noću sija. Oni koji su pre rušenja živeli u ovoj beogradskoj četvrti raseljeni su i zbrinuti po drugim delovima grada. Međutim, niko od njih ne želi javno da priča za medije, jer se boje da će imati problema i sa novim smeštajem. Nikakav plan razmeštanja nekadašnjih žitelja Savamale nije postojao, jer su brojne porodice potpisale različite ugovore sa gradom – neki su dobili nove stanove, a neki su potpisivali ugovore za stanovanje na tri ili pet godina.

Čuvar firme „Iskra“ čiji su objekti srušeni 24. aprila 2016. rekao je da su ga osobe sa fantomkama vezale i oduzele mu telefon. Te noći ulično osvetljenje u Savamali nije radilo, a policija je reagovala tek deset dana nakon rušenja, po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Dušan Miljević, vlasnik firme Iskra i dalje vodi sudske procese zbog nelegalnog rušenja firme, ali oni tapkaju u mestu.

Upravo na godišnjicu fantomskog rušenja, firma Beograd na vodi organizuje otvaranje umetničke izložbe u galeriji Progres, pozivajući građane „da zajedno stvaraju jedinstveni umetnički doživljaj Beograda“.

Inicijativa Ne davimo Beograd, koja će protestom u Hercegovačkoj obeležiti trogodišnjicu od rušenja, smatra da otvaranje izložbe predstavlja bestidan i jeftin pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da za ovaj zločin već tri godine niko nije odgovarao, „kao i iskorišćavanje umetnika u svrhe pranja imidža ove kompanije, direktno odgovorne za otimanje Savskog amfiteatra od građana Beograda“.

Kako navode, za potrebe projekta Beograd na vodi, gradski čelnici su prvo organizovali rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, da bi nakon što su uhvaćeni na delu, ceo državni aparat bio uključen u zataškavanje ovog zločina, ali i gušenje kritike kroz pretnje, pritiske i podmetačine prema ljudima koji su na zločin ukazivali.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za Danas da je pre tri godine, sticajem okolnosti, bio prvi koji je otvorio pitanje fantomskog rušenja u Hercegovačkoj. Tim povodom je napisao pismo tadašnjem gradonačelniku Siniši Malom, razgovarao sa republičkom tužiteljkom Zagorkom Dolovac i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

– Bio sam tada zgađen reakcijom nadležnih, danas sam naravno još više. Taj slučaj se može komentarisati na jedini mogući način, kao nešto, sa aspekta i minimalno uređene države, sasvim poražavajuće i ponižavajuće. To nije samo trijumf, kako bi to predsednik rekao – „kompletnih idiota“, već je poruka da je u ovoj zemlji bukvalno sve moguće. Nadam se ipak, ne zauvek – ističe Šabić.

Prema njegovim rečima, naša „zarobljena država“ je na očigledan način pokazala da ne samo da ne želi da goni i kazni izvršioce i inspiratore akcije u Hercegovačkoj, iako je tada tamo uništena privatna imovina značajne vrednosti i počinjeno više krivičnih dela, nego da ih nedelovanjem, providnim i odugovlačenjem, čak uklanjanjem dokaza, zapravo štiti.

– Lično iskustvo pokazalo mi je da i predstavnici državne vlasti koji su radeći svoj posao pokušali da daju doprinos rasvetljavanju slučajeva bivali izloženi raznim neprijatnostima. Setite se samo javnog „zaprepašćenja“ najviših državnih funkcionera kad sam kao poverenik naložio da se nakon više meseci „rada na slučaju“ a bez ikakvih rezultata, javnost upozna sa profesionalnom biografijom postupajućeg tužioca. To poverenikovo rešenje je, doduše bezuspešno, republički tužilac nebuloznom tužbom pokušao da poništi na Upravnom sudu – podseća Šabić. On dodaje da je u slučaju Savamala bilo mnogo toga ružnog, od zlobnih smicalica do plasiranja laži i pretnji.

– Štaviše, šikaniranje i osveta zbog zakonitog postupanja po žalbama oštećenih nastavlja se i po mom odlasku sa funkcije. Upravo mi je Agencija za borbu protiv korupcije zabranila da, sad kao advokat, uspostavljam poslovnu saradnju sa NVO Transparentnost Srbija. Dakle, Hercegovačka je prava, „dobra“ ilustracija naše žalosne ukupne situacije – zaključuje Šabić.

U junu 2016, tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu. Bivša supruga gradonačelnika Siniše Malog, Marija Mali, u intervjuu za KRIK istakla je da joj je suprug ispričao da je organizovao rušenje. On je to demantovao, međutim, ni on ni Marija nikada nisu saslušani povodom ovih navoda.

Ono što se ni danas ne zna, jeste ko su fantomi iz Savamale i po čijem nalogu su rušili. Bar ne zvanično.

Tužilaštvo nenadležno

Više javno tužilaštvo se godinu dana nakon rušenje proglasilo nenadležnim i slučaj koji je bio u predistražnom postupku, prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Prošle godine podneta je krivična prijava zbog nesavesnog rada u službi protiv šefa smene dežurne službe beogradske policije Gorana Stamenkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.