Zbog smanjenog priliva sredstava iz republičkog budžeta, u opštini Bela Palanka već tri meseca kasne plate zaposlenima u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava, a ne mogu da se plate ni ostali troškovi.

Predsednik opštine Aleksandar Živković rekao je za Danas da je ova nerazvijena opština smanjen transfer sredstava za 13, 5 miliona dinara.

– Od 98 miliona dinara, nama je transfer smanjen za 13,5 miliona dinara. Onim što sada dobijamo možemo da podmirimo samo neto plate radnika, ali ne i da platimo doprinose budući da su lokalni prihodi mali i ne ostvaruju se redovno – kaže Živković.

Prema njegovim rečima, ova opština je na ime transfera za jun dobila 5,2 umesto 8,1 milion dinara, i to već drugi mesec zaredom.

– Poslednju platu smo primili za februar i već četiri do pet godina kasnimo sa tri plate – kaže Živković.

On je dodao da je na nedavnom sastanku predsednika 40 nerazvijenih opština Srbije rekao da država, ukoliko se zalaže za ravnomerni razvoj, treba više sredstava da izdvaja za nerazvijene opštine.

– Ne može kriterijum za transferna sredstva da bude broj stanovnika. Naša opština ima oko 14.500 stanovnika, ali se prostire na velikoj površini. Na primer, 500.000 dinara mesečno izdvajamo samo za mesečne karte učenika i nastavnika koji putuju – kaže Živković, dodajući da Vlada treba da uradi neke druge kriterijume za dodelu sredstava opštinama.

Živković kaže da je nelogično da se po preporuci Vlade zbog ekonomske krize smanji plata zaposlenima opštinskih uprava, a ne i zaposlenima u školstvu, zdravstvu i kulturi koji se finansiraju takođe iz budžeta.

– Na tom sastanku sam rekao da teret krize ne mogu da plate samo radnici Opštinske uprave, jer se iz istog budžeta finansiraju zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, u zdravstvu, kulturi i obrazovanju. Njima se plate ne smanjuju već samo opštinskim činovnicima, pa se dešava da bibliotekar sa visokom stručnom spremom ima 15.000 dinara veću platu od visokoškolca u organu uprave – kaže Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari