Nakon potpisivanja Aneksa ugovora o izgradnji vetroparka na dve lokacije u opštini Negotin, Dušanovac i Dupljane – Vidrovac, sve je izvesnije da će na teritoriji ove komune uskoro početi gradnja tri grupe vetrogeneratora, sa dva investitora, instalisane snage od oko 90 megavata.


Učinili su to prvo u Negotinu zamenik predsednika negotinske opštine Branko Marković, Johan Prior, jedan od osnivača i vlasnika austrijsko-srpske firme „Pricon Business Creation DOO“, sa sedištem u Novom Sadu i direktor firme Mitar Milović. Za koji dan, prema najavama, sličan aneks zvaničnici negotinske opštine trebalo bi da potpišu i sa investitorom gradnje drugog vetroparka na lokaciji Nikine vode – Popadija – Plavna, firmom „Vat Energija“ iz Novog Sada. U izgradnju drugog vetroparka takođe treba da bude uloženo oko 50 miliona evra.

Uz dogovoren iznos od 1,5 posto naknade od ostvarene proizvodnje struje, opština Negotin je u prvom aneksu ugovora unela iznos naknade koji određuje nadležni republički organ. Opština je tako uz saglasnost investitora, sebi obezbedila garanciju zarade od proizvodnje, procenjenu na oko od 100.000 do 150.000 evra godišnje. Dobit od zarade bila bi ulagana u razvoj turizma i poljoprivrede, u skladu sa strategijom razvoja negotinske opštine, objašnjavaju nadležni.

Ništa manje važno nije ni obaveza koju je potpisanim Aneksom ugovora preuzeo „Pricon“ da na poslovima vrednim 55 miliona evra, angažuje lokalne građevinske firme i radnu snagu. Kapacitet budućih vetroelektrana, na prvim lokacijama 20 turbina od po dva megavata, projektovan je i usklađen rezultatima istraživanja prirodnih uslova i brzini vetra u Krajini, koja sa 6,3 metra u sekundi odgovara austrijskim prilikama, što garantuje isplativost investicije.

Prema iskustvu Johana Priora iz „Pricon Business Creation DOO“ koje je stekao gradeći vetroelektrane u evropskim zemljama, proizvodnja bi mogla da startuje kroz godinu-dve, uprkos administrativnim procedurama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari