Trifunović: Oba javna medijska servisa imaju problem sa likvidnošću 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Pomoćnica ministra za informisanje i medije Srbije Slavica Trifunović ocenila je danas, na regionalnoj konferenciji o državnoj pomoći medijima, da oba javna medijska servisa imaju „konstantan problem sa likvidnošću“.

Trifunović je predočila da je u Srbiji na snazi kombinovano finansiranje javnih medijskih servisa: direktno iz budžeta države i preko računa za struju. Ona je precizirala da građani preko računa za struju plaćaju mesečno po 150 dinara, a da država iz budžeta izdvaja četiri milijarde dinara.

Kombinovani sistem finansiranja javnih medijskih servisa je uveden zbog skromne naplate takse, objasnila je Trifunović i napomenula da je bilo predviđeno plaćanje mesečne takse od 500 dinara, ali da javni servisi nisu mogli da obezbede više od 20 odsto naplate.

Kako je istakla Trifunović, država nije ni mogla ni smela da dopusti urušavanje javnih servisa i zato se prešlo na drugi način finansiranja, iako je Zakonom o javnim servisima bilo propisano da se novac za javne servise obezbeđuje naplatom takse.

Šefica Medijskog odeljenja OEBS Gordana Janković je, međutim, ocenila da je potrebno pronaći model za finansiranje javnih medijskih servisa koji će istovremeno omogućiti njihovu autonomiju.

Prema Janković, javni servisi danas ne mogu da ostvare autonomiju zato što se finansiraju iz budžeta države.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović je istakao da UNS predlaže da se lokalnim samoupravama u Srbiji propiše da dva odsto svog budžeta izdvajaju za medije. To ulaganje opština u medije bi se višestruko isplatilo, zaključio je Radomirović. Konferenciju „Državna pomoć medijima“ organizovao je u Beogradu Savez novinara Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari