Stručni žiri predvođen eminentnim muzičkim kritičarem Banetom Loknerom, odlučio je da pobednik 31. Majske gitarijade memorijal Mile Veljković bude mladenovački bend Coton pickers, drugoplasirani su bili Counter ignition iz Kovina dok su treću nagradu osvojili Požarevljani- grupa Megavat. Od pretprošle godine, nagrade za najbolje bendove su isključivo novčane. Tako je pobednik 31. Majske gitarijade dobio 25.000 dinara, drugoplasirani bend 15.000, trećeplasirani 10.000.

U revijalnom delu nastupili su bendovi iz Beograda, Niša i Pančeva, Broken strings, Igra senki i By pass. Centralne figure bili su članovi renomiranog benda Kanda, Kodža i Nebojša. Teško da je neko od posetilaca prve Majske gitarijade u Ljubičevu, davne 1978., pomislio da će ona trajati i posle 32 godine, i da će kao takva jedina opstati na teritoriji Srbije.

Majska gitarijada nastala je u organizaciji „Opštinske konferencije ferijalnog saveza Požarevca“. Posle raznih evolucija, ona je potpadala pod okrilje Omladinskog saveza i raznih organizacija iz tog sada već davnog perioda. Ono što treba napomenuti – oduvek je imala podršku lokalne samouprave. Od samog starta uz Majsku gitarijadu bio je i požarevački Crveni krst. Pored pomenutih organizacija, u samom radu gitarijade veliko učešće imao je i Radio Požarevac, sa kultnom emisijom „To je samo pop i rok“

Svake godine ona se održava na prostoru Moravske lagune, lokaciji koja se nalazi na tri kilometra od Požarevca. Autentičan ambijent (reka Morava udaljena je od bine 250 metara) jedan je od glavnih atributa gitarijade. Treba istaći, da je Ljubičevom prodefilovao veliki broj poznatih, bendova u usponu ali i potpuno neafirmisanih grupa. Za trideset godina Požarevljani i svi ljubitelji rok zvuka imali su prilike da pogledaju bendove poput Električnog orgazma, Dejana Cukića (sa i bez Sporog ritma), Kerber, 357, Ajsbrn, Kraljevski apartman itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari