Trivan: Izgradnja infrastrukture za zaštitu životne sredine zahtevaće ulaganja od 15 milijardi evra 1Foto: FoNet/Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će izgradnja odgovarajuće infrastrukture za zaštitu životne sredine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, zahtevati ulaganja u vrednosti od oko 15 milijardi evra u naredne dve ili tri decenije.

Trivan je obraćajući se članovima Udruženja korporativnih direktora Srbije, kazao da su domaći privrednici nosioci razvoja Srbije i mogući pokretači procesa ka čistim tehnologijama koje podrazumeva zelena ekonomija, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je naveo da su prioriteti u zaštiti životne sredine u narednom periodu prerada otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom.

„U Srbiji se još uvek preradjuje oko 10 odsto otpadnih voda zbog čega će morati da se izgradi 359 postrojenja za preradu otpadnih voda, dok je u oblasti upravljanja otpadom potrebno realizovati 123 projekta sa ukupnim troškovima od 1.344 miliona evra“, kazao je Trivan.

On je kazao da je za uspešan odgovor tim izazovima neophodna podrška i uključivanje privatnog sektora koji u tom procesu „mora pronaći svoj interes“, a kroz ugovorno javno-privatno partnerstvo, „u državi sigurnog partnera“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan bio je gost Udruženja korporativnih direktora Srbije, i tom prilikom održao je izlaganje na temu „Investicije u ekologiju: obaveza u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i šansa za održiv ekonomski razvoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari