Trodnevna žalost u Sjenici zbog ubistva Edina Hamidovića 1

Edin Hamidović (48) u četvrtak naveče preminuo je u kragujevačkom Kliničkom centru od posledica teškog ranjavanja u Sjenici. Tim povodom predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić proglasio je trodnevnu žalost u toj opštini (13,14. i 15. avgust).

Hamidović je teško ranjen, pre nedelju dana, u večernjim satima dok je šetao sa suprugom i decom centrom Sjenice. U njega su, iz automobila u pokretu, ispaljena četiri hica.

Prvo je zbrinut u novopazarskoj Opštoj bolnici, ali je zbog naglog pogoršanja transportovan u KC u Kragujevcu, gde je i preminuo.

U Hamidovića je pucao E. L. (27), koji je, nakon izvršenja krivičnog dela, pobegao.

Početkom ove sedmice, novopazarska policija je saopštila da je uhapsila R. Đ. iz tog grada, zato što je pomogao E. L. da ilegalno pređe granicu sa Crnom Gorom.

Pomagaču je određen pritvor do 30 dana.

Hamidović je bio član Stranke pravde i pomirenja (SPP).

To je na konferenciji za novinare potvrdio i lider te partije Muamer Zukorlić.

Za napadača se tvrdi da je „izuzetno blizak“ Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP).

Nezvanično, razlog za ovaj obračun je ranije pisanje Fejsbuk stranice „Sjeničke novine“, čiji administrator je bio ubijeni Hamidović.

Nezadovoljan tim pisanjem E. L. je pištoljem „uzeo pravdu u svoje ruke“.

Vest o Hamidovićevoj smrti brzo se, u četvrtak oko ponoći, proširila društvenim mrežama.

Od njega se opraštaju prijatelji, poznanici, partijski saradnici.

Među onima koji su reagovali na Fejsbuk profilu je i Zukorlićev sin Usame, koji je napisao da je preselio (umro) „naš brat Edin Hamidović borac protiv nepravde, upucan od strane kriminalaca, upucan pod abdestom, sa jacije namaza (poslednja dnevna molitva – prim. aut). Da mu Allah podari šehidet“ i da će „njegova krv koja je zalila sandžačku zemlju učiniti je nepogodnom za život kriminalaca i zločinaca“.

Grupa nevladinih organizacija i medija iz Novog Pazara najoštrije je osudila događaj u Sjenici.

Smatraju da su tim činom „na najbrutalniji način ugrožene slobode govora, ljudska prava na normalan život u lokalnoj zajednici“.

Od nadležnih državnih institucija zahtevaju da slučaj ispitaju do kraja i sankcionišu odgovorne.

Građani komentarišu da je ovo uvod u novu predizbornu kampanju i da mnogo podseća na vreme od pre petnaestak godina kada se oružje potezalo između pristalica SDP i SDA Sandžaka, posle kojih je bilo slučajno pogođenih prolaznika, od kojih je jedan postao trajni invalid, ali i mrtvih.

SPP na vlasti u Sjenici

U Sjenici SPP predvodi vladajuću većinu, a u opoziciji su SDA i SDP, posle dvadesetak godina smenjivanja na čelu lokalne samouprave ili zajedničkog vladanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari