Trojanovići dokazali krađu deteta 1Foto: Pixabay/Qimono

Posle više od dvadeset godina konstantnog dokazivanja i pokrenutog sudskog spora LJubomir i Sunčica Trojanović, bračni par iz Vranja, presudom Osnovnog suda u Vranju dobili su spor kojim je potvrđeno da je im je iz vranjskog porodilišta ukradena novorođena beba.

Presudom se obavezuje „da tuženi, kao naknadu za trpljenje nematerijalne štete, duševne bolove, neodgovaranje državnih organa i namerno skrivanje informacija o stvarnoj sudbini njegove ćerke, tužiocu plati rešenjem nadoknadu od 1,25 miliona dinara sa pripadajućom zateznom kamatom od dana podnošenja tužbe a u roku od petnaest dana od dana donošenja presude – navodi se u nepravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Vranju.

Trojanovići su novinarima rekli da je „na ovaj način potvrđena njihova višegodišnja sumnja da je iz porodilišta Opšte bolnice u Vranju pre više od dvadeset godina oteto njihovo novorođenče“. Oni tvrde i da znaju ko je njihova kćerka, ko je sve učestvovao u otmici i gde ona živi i koji su bili njeni „lažni roditelji“.

Otac otete devojčice, inače penzionisani radnik Policijske uprave u Vranju, sudsku presudu je prokomentarisao kao „način da se roditeljima nadoknadi njihov bol, pre svega u smislu višegodišnjih administrativnih i institucionalnih ignorisanja i nedelovanja institucija sistema pred kojima je dokazivao otmicu svoga novorođenčeta, te da se ne radi o odšteti za sve ono što su preživeli“.

– Advokatski tim kancelarije Nikolić iz Vranja podneo je tužbu pozivajući se na do sada izrečenu jednu presudu u ovakvom istom slučaju, kao i na dosadašnje postupke Suda za ljudska prava u Strazburu vezano za nestanak beba – rekao je u izjavi za portal Infovranjske Trojanović.

Tek nakon pravosnažnosti presude na potezu će biti Više tužilaštvo u Vranju koje bi moglo da pokrene sudski postupak protiv svih koji su bili umešani u ovaj prvi rasvetljeni slučaj nestanka bebe iz porodilišta na jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari