Trojanovići dokazali krađu deteta 1Foto: Pixabay/Qimono

Posle više od dvadeset godina konstantnog dokazivanja i pokrenutog sudskog spora LJubomir i Sunčica Trojanović, bračni par iz Vranja, presudom Osnovnog suda u Vranju dobili su spor kojim je potvrđeno da je im je iz vranjskog porodilišta ukradena novorođena beba.

Presudom se obavezuje „da tuženi, kao naknadu za trpljenje nematerijalne štete, duševne bolove, neodgovaranje državnih organa i namerno skrivanje informacija o stvarnoj sudbini njegove ćerke, tužiocu plati rešenjem nadoknadu od 1,25 miliona dinara sa pripadajućom zateznom kamatom od dana podnošenja tužbe a u roku od petnaest dana od dana donošenja presude – navodi se u nepravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Vranju.

Trojanovići su novinarima rekli da je „na ovaj način potvrđena njihova višegodišnja sumnja da je iz porodilišta Opšte bolnice u Vranju pre više od dvadeset godina oteto njihovo novorođenče“. Oni tvrde i da znaju ko je njihova kćerka, ko je sve učestvovao u otmici i gde ona živi i koji su bili njeni „lažni roditelji“.

Otac otete devojčice, inače penzionisani radnik Policijske uprave u Vranju, sudsku presudu je prokomentarisao kao „način da se roditeljima nadoknadi njihov bol, pre svega u smislu višegodišnjih administrativnih i institucionalnih ignorisanja i nedelovanja institucija sistema pred kojima je dokazivao otmicu svoga novorođenčeta, te da se ne radi o odšteti za sve ono što su preživeli“.

– Advokatski tim kancelarije Nikolić iz Vranja podneo je tužbu pozivajući se na do sada izrečenu jednu presudu u ovakvom istom slučaju, kao i na dosadašnje postupke Suda za ljudska prava u Strazburu vezano za nestanak beba – rekao je u izjavi za portal Infovranjske Trojanović.

Tek nakon pravosnažnosti presude na potezu će biti Više tužilaštvo u Vranju koje bi moglo da pokrene sudski postupak protiv svih koji su bili umešani u ovaj prvi rasvetljeni slučaj nestanka bebe iz porodilišta na jugu Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Trojanovići dokazali krađu deteta”

  1. Nemoguće je opisati koliko je važna ovakva presuda roditeljima, ali i celom društvu. Sud je sada i de iure obavezao državu da sve slične slučajeve ispita i konačno ispuni obaveze iz presude međunarodnog suda.

    • Gde su pohvale za sudstvo? Baš čudno da se to desilo sada, a ne u vreme „demokratske“ vlasti, ipak je sad diktatura, kako kažu neki.

  2. Interesantna i dalekosežno značajna presuda. Samo pre bilo kakvog daljeg dramatizovanja i preduzimanja sankcije o ovom slučaju, predlažem da se obavezno uzme DNK te devojke i na taj način potvrdi ono što je sud presudio. Danas je to lako izvodljivo. To treba uraditi utoliko pre što ojađeni roditelje kažu „da su na vreme rekli da je na ovaj način potvrđena njihova višegodišnja sumnja da je iz porodilišta Opšte bolnice u Vranju , pre više od 20 godina oteto njihovo novorođenče. oni tvrde tvrde i da znaju ko je njihova kćetka , koje sve učestvovao u otmicii gde ona živi i koji su bili njeni lažni roditelji“.Veoma je važno da sredstva javnog informisanja obaeste javnost o tom DNK nalazu i potvrdi ili demanjtiju ove istine koju je presudio sud.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.