Kako Turska agencija za razvoj (TIKA) može još da pomogne Novom Pazaru, šta je do sada urađeno i šta se očekuje bile su teme razgovora direktora ove agencije za Srbiju Mehmeta Bajraka i novopazarskog gradonačelnika Meha Mahmutovića.


Bajrak je rekao da je TIKA u ovom gradu realizovala veliki broj projekata u zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi i kulturi i obećao da će i dalje biti prisutni „jer nam je želja da smanjimo broj nezaposlenih u Novom Pazaru“.

– Želim da i u budućnosti sa Novim Pazarom realizujemo veći broj projekata i u tom kontekstu imali smo jedan jako koristan razgovor, ocenio je Bajrak. Novopazarski gradonačelnik Mahmutovićnajavio je nove važne projekte za čiju realizaciju se računa na sredstva Turske razvojne agencije. Jedan od tih projekata je izgradnja gradske tržnice. Kako je Mahmutovićrekao gradska tržnica će se graditi na lokaciji sadašnje robne pijace i nosiće naziv Jeni Bazar.

– Cilj nam je da oživimo trgovinu i da ovaj grad bude centar celog regiona. Nekada smo to bili i želja nam je da to ponovo postanemo, naglasio je gradonačelnik Novog Pazara. Nakon razgovora u gradskoj upravi Bajrak je sa svojim domaćinima obišao Ginekološko-akušersko odeljenje u Opštoj bolnici gde se privode kraju radovi na kompletnom renoviranju sredstvima ove agencije.

TIKA u poslednjih desetak godina intenzivno pomaže realizaciju projekata u ovom gradu. Dug je spisak onoga što je urađeno zahvaljujući sredstvima ovog donatora. Najveće investicije, do sada, bile su izgradnja i opremanje osnovnih škola u „Dositej Obradović“ u Belim Vodama i „Ćamil Sijarić“ u krugu bivše Fabrike obuće „Ras“. Od 2011. do prošle godine Turska razvojna agencija je u različite programe u Novom Pazaru uložila 5.733.644 evra, a samo u prošloj godini ulaganja su bila 1.256.642 evra. Od prošlogodišnjih investicija posebnu pažnju zavređuje kompletno renoviranje Ginekološko-akušerskog odeljenje, gde je uloženo više od milion evra i realizacija pilot-projekta podizanja malinjaka, kada je poljoprivrednicima na ovom području podeljeno 90 hiljada sadnica malina. Vrednost investicija bila je 34.200 evra.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara za inostrane investicije Faruk Suljevićnaglašava da će projekat podizanja novih malinjaka biti nastavljen i ove godine, ali u većem obimu i da će za savremenu opremu za Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice biti obezbeđeno još dodatnih milion evra.

Ovaj prilog sufinansira Grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari