Sirijska vojska optužila je juče Tursku da namerno diže napetost duž njihove zajedničke granice posle incidenta u kome je turski borbeni avion srušio sirijski vojni helikopter. U saopštenju sirijske vojske navodi se da je sirijski vojni helikopter greškom ušao u turski vazdušni prostor dok je bio na misiji da nadgleda prekogranični ulazak pobunjenika u zemlju.


Helikopter je srušen u ponedeljak kad se vraćao u Siriju. Sirija navodi da je Turska „užurbano“ srušila helikopter i time pokazala svoje prave namere da podigne tenzije u toj oblasti. Damask navodi da je helikopter samo malo zašao u turski vazdušni prostor pre nego što je krenuo nazad.

Turska vlada navela je da posada helikoptera nije reagovala na ponovljena upozorenja da napusti turski vazdušni prostor. Helikopter je pao na sirijsku teritoriju pogođen projektilom iz turskog borbenog aviona.

Rusija ima „ozbiljne razloge“ da veruje je da hemijski napad 21. avgusta u okolini Damaska bio „provokacija“, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, dok je njegov francuski kolega Loren Fabijus ponovio da je sirijski režim odgovoran za taj napad.

Dvojica zvaničnika rekla su da razlike u stavovima između Pariza i Moskve i dalje postoje, iako im je cilj političko rešenje krize u Siriji. „Imamo različite stavove o postizanju (tog cilja)“, rekao je Lavrov, dok je Fabijus pomenuo „različite pristupe načinu rešenja krize“.

Lavrov je ponovio da rezolucija koju treba da donese Savet bezbednosti UN o uništavanju sirijskog hemijskog oružja neće biti na osnovu Poglavlja 7 Povelje UN koje predviđa mogućnost sankcija ili upotrebu sile. Francuska je, međutim, za „čvrstu i obavezujuću“ rezoluciju koja bi predviđala „posledice“ za režim u Damasku u slučaju nepoštovanja obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari