Predsednik Srbije Tomislav Nikolić od premijera Turske Ahmeta Davaroglua zatražio je da pomogne u rešavanju problema između dve islamske zajednice – Islamske zajednice Srbije i Islamske zajednice u Srbiji, jer se „Srbija ne meša u odnose dve IZ“.

Kako je saopšteno iz predsednikovog kabineta, Nikolić je rekao „da Srbija želi dobre odnose sa Turskom, posebno što na delu teritorije ima građane islamske veroispovesti koji imaju posebne veze sa Turskom“.

Turski premijer se u Beogradu sastao sa srbijanskim muftijom i zamenikom reis-ul-uleme IZ Srbije Muhamedom Jusufspahićem. Dok je Davutoglu u Beogradu razgovarao sa srpskim političarima i privrednicima, u Novom Pazaru je boravio pomoćnik predsednika Dijaneta za verske poslove Turske Hasan Ćamil Jilmaz. Jilmaz je razgovarao sa predsednikom Mešihata IZ u Srbiji muftijom Mevludom Dudićem, predstavnicima Rijaseta IZ Srbije i Inicijative za objedinjavanje IZ.

Mešihat IZ u Srbiji je saopštio da je muftija Dudić od Jilmaza tražio da „Dijanet poštuje autonomnost IZ u Srbiji, da se zvanično ogradi od paraverske tvorevine (IZ Srbije – prim.aut.) i da poštuje autoritet legalne i legitimne IZ radi saradnje na ravnopravnim osnovama“. Prvi čovek IZ u Srbiji zamerio je Dijanetu što finansijski podržava „strukture i pojedince koji rade na razbijanju IZ u Srbiji“.

Danasov izvor tvrdi da je Jilmaz u razgovoru sa predstavnicima Inicijative za objedinjavanje IZ jasno stavio do znanja da „Turska ne želi treću IZ“, ali i da u „pažljivim koracima pomirenja u obzir mora da se uzme i Rijaset IZ BiH“. Niko sa sigurnošću na ovom prostoru ne može da kaže da li Turska ponovo pokreće svoju inicijativu za pomirenje dve posvađane upravljačke strukture u IZ, ali se slažu „da se nešto događa“.

Davatogluov susret sa Jusufspahićem u Beogradu ocenio je portal blizak muftiji sandžačkom Muameru Zukorliću kao „potvrdu da je Davutoglu kumovao razbijanju IZ“. Portal je objavio i pismo bivšeg reis-ul-uleme IZ BiH i predsednika Svetskog bošnjačkog kongresa Mustafe Cerića, koje je uputio turskom premijeru i u kojem negoduje zbog razgovora sa srbijanskim muftijom Jusufspahićem. Cerić Davutoglua upoređuje sa Omer pašom Latasom i piše mu da posetom Jusufspahiću „nisi osvojio Srbiju, ali jesi povredio Bošnjake u Sandžaku i Bosni“.

„Nisi nas porazio, ali jesi naglasio tvoj nizam na Balkanu. No, zaboravio si da je vreme Latasa prošlo. Žao mi je Ahmede, što nisi prepoznao pravi put kojim su Bošnjaci odlučili da idu. Niko ih s tog puta ne može odvratiti, jer bosanska šehidska krv je emanet koji se ne izdaje. Nikome! Tvoj posetom samozvanom srbijanskom muftiji u Beogradu, ti ne samo da si razočarao mene, moju braću i prijatelje u Bosni i Sandžaku, već si nas duboko povredio“, navodi reis Cerić.

Do raskola u IZ došlo je u oktobru 2007. godine.

Spekulacije

U Novom Pazaru se spekuliše da muftija Zukorlić približavanjem aktuelnoj vlasti u Srbiji priprema teren da se distancira od Rijaseta Islamske zajednice BiH, jer posle Cerićevog odlaska sa mesta vrhovnog poglavara nema veliku podršku u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari