Nekoliko nevladinih organizacija podnelo je juče predloge koji nalažu ponovno formulisanje delova turskog krivičnog zakona, poznat kao Član 301 koji pojedine intelektualce i pisce, zbog nekih njihovih izjava ili tekstova, optužuje za krivično delo ponižavanja turskog identiteta i države.

Nekoliko nevladinih organizacija podnelo je juče predloge koji nalažu ponovno formulisanje delova turskog krivičnog zakona, poznat kao Član 301 koji pojedine intelektualce i pisce, zbog nekih njihovih izjava ili tekstova, optužuje za krivično delo ponižavanja turskog identiteta i države. Neki kritičari zakona kažu da bi on trebalo da bude poništen, a ne prepravljen.
Nakon prošlomesečnog ubistva turskog novinara jermenskog porekla Hranta Dinka, neki kritičari su izjavili da je Član 301 delimično odgovoran za to. Prema tom članu, a u skladu sa Drinkovim komentarima povodom genocida u kojima je više od milion Jermena ubijeno tokom Otomansko- turske vladavine od 1915. do 1918, on je izdajnik u očima mnogih Turaka, čime je njegov život bio ugrožen.
Za Turke, jermensko pitanje je trn u pitanjima o slobodi govora. Sudovi, na osnovu Člana 301, interpretiraju korišćenje reči genocid za ubistva kao „uvredu protiv turske države“.
Jučerašnji predlog koji su potpisali 10 nevladinih organizacija, pokušava da napravi razliku između ilegalnog jezika i legalnih kritika. Umesto izopačenih „uvreda turskog identiteta“, oni predlažu novu formulaciju koja bi stavila van zakona „otvoreno ponižavanje i ruganje“ turskom identitetu.
To nije dovoljno za jednu građansku grupu tursko udruženje doktora, koja je optužila vladu da pokušava da uzbegne odgovornost za zakon jer se plaši da će izgubiti birače na novembarskim izborima. „Izmene su samo fasada i nikada neće sprečiti gore posledice, svedoci smo ubistva Drinka“, izjavio je Gencaj Gurun, generalni sekretar grupe.
Perihan Magden, novinar i jedna od onih koji imaju bezbednosnu zaštitu nakon Drinkovog ubistva, izjavila je da su predlozi o izmenama blagi da bi se napravila neka razlika. „Činjenica da moj život u ovoj zemlji štiti policija, ukazuje na to da vlada shvata da je nešto pogrešno u ovoj zemlji“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari