Tutinske džamije prešle u vlasništvo IZ Srbije 1Panorama Tutina Foto: tutin.rs

Prema izvodima iz Republičkog geodetskog zavoda, tri džamije na području opštine Tutin prešle su u vlasništvo Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, na čijem čelu je muftija Mevlud Dudić. Informaciju je objavio portal blizak toj IZ.

Tutinski odbor, koji je u sistemu IZ Srbije na čijem čelu je reisu-l-ulema Sead Nasufović, danas je to demantovao. Ocenjeno je da je reč „o netačnim informacijama“.

U saopštenju se navodi da je „istina da su određeni službenici katastra u Tutinu ili Novom Pazaru zloupotrebili službeni položaj i protivno zakonu i odlukama Vlade, postupali na štetu imovine Odbora IZ Tutina“. Najavljeno je pokretanje krivične odgovornosti protiv onih „koji su protivzakonito postupali“.

Pripadnike IZ u Srbiji pozvali su „da se klone protivzakonitih radnji, koje se tiču imovine IZ“ a da ulože napore i dobru volju da se pronađu načini da dođe do pomirenja.

„Ovom prilikom naglašavamo da ne postoji nijedan opravdani razlog, da na teritoriji Sandžaka i Srbije, postoje organizaciono dve ili više IZ“ – navodi se u saopštenju tutinskog Odbora IZ i konstatuje da jedinstvo IZ treba da se gradi na temelju Kurana „a ne na osnovu ličnih interesa, ideoloških i političkih stavova i ciljeva“.

Od raskola, u jesen 2007.godine, u Srbiji deluju dve IZ – Srbije i u Srbiji.Sve protekle godine opterećene su međusobnim nepriznavanjem i razmenjivanjem optužbi.

Pokušaji pomirenja, poznati pod imenom „turska inicijativa“, i stvaranje jedinstvene IZ ostali su neuspešni. IZ u Srbiji za raskol je optuživala zvanične državne vlasti i njihovog tadašnjeg koalicionog partnera u Sandžaku Sulejmana Ugljanina. Organizaciono je vezana za IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića. Protivničku IZ naziva „paraverskom tvorevinom“.IZ Srbije deluje samostalno, ima svog poglavara nreisu-l-ulemu Nasufovića i ima dobre odnose sa Dijanetom Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari