U kom pravcu može da teče istraga u slučaju Danke Ilić: Tužilac Predrag Milovanović objašnjava za Danas 1foto Medija centar

Član Visokog saveta tužilaštva Predrag Milovanović za Danas ukazuje na moguće poteškoće koje mogu da ugroze istragu u vezi ubistva devojčice iz Bora, kao što je nedostatak materijalnih dokaza, smrt brata jednog od osumnjičenih i jučerašnje negiranje krivice osumnjičenog Srđana Jankovića.

Predrag Milovanović kaže da  Zakonik o krivičnom postupku daje pravo okrivljenom da menja svoju odbranu tokom celog krivičnog postupka kao i da on u svakom trenutku može da se izjasni o svim činjenicama i dokazima koji ga terete i da iznosi činjenice i dokaze u svoju korist.

„To je deo njegove strategije. Pretpostavljam da je razlog za promenu odbrane okrivljenog u ovoj fazi postupka čitav koloplet okolnosti o kojima je deo medija izveštavao, i to prevashodno sumnja da je jedan od osumnnjičenih preminuo nasilnom smrću, a zatim i upitnost postojanja materijalnih dokaza. Otud je više nego očigledno da će tužilac, suočen sa nedostatkom materijalnih i ličnih dokaza, biti u nepovoljnijoj poziciji spram odbrane ukoliko se u daljem toku postupka samo može osloniti na priznanje jednog od okrivljenih. Deficit dokaznog materijala će u bitnom uticati na odluku tužioca da li će eventualno podići optužnicu ili obustaviti istragu“, objašnjava Milovanović.

U kom pravcu može da teče istraga u slučaju Danke Ilić: Tužilac Predrag Milovanović objašnjava za Danas 2
foto: M.M./ATAImages

On se dalje osvrnuo i na to da sem priznanja krivice jednog od osumnjičenih još uvek nema materijalnih dokaza koji bi povezali osumnjičene sa delom koje im se stavlja na teret.

„Iako se često u našem javnom diskursu može čuti kako je priznanjem nekog od okrivljenih slučaj dokazan, mene to kao do skora postupajućeg tužioca podseća na jednu od lekcija iz krivičnog prava koju sam još davno naučio. Naime, priznanje jeste „kraljica dokaza“, ali su taj termin koristili inkvizitori u srednjem veku. Zato izražavam bojazan da u nastavku postupka to možda neće biti dovoljno, budući da i okrivljeni koji je priznao krivično delo može u nastavku postupka poreći izvršenje krivičnog dela. Kao što sam gore naveo, to će u značajnoj meri otežati posao tužioca, ali je ipak na kraju sud taj koji će u sklopu svih drugih dokaza ceniti i eventualno usaglašavanje odbrana okrivljenih“, navodi Predrag Milovanović.

Milovanović je na kraju objasnio i koliko još vremena osumnjičeni mogu da provedu u pritvoru ukoliko tužilac ne podigne optužnicu.

„Zakonodavac je ograničio trajanje pritvora u istrazi. Na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak, okrivljeni se može zadržati u pritvoru najviše tri meseca od dana lišenja slobode, a veće neposredno višeg suda može, na obrazloženi predlog javnog tužioca, iz važnih razloga produžiti pritvor najviše za još tri meseca. Dakle, ako tužilac po isteku roka od najviše šest meseci ne podigne optužnicu, okrivljeni će se pustiti na slobodu“, objašjava Predrag Milovanović za Danas.

Kako su dvojica osumnjičenih u pritvoru skoro tri meseca, to znači da postupajućem tužiocu ostaje još svega tri meseca da podigne optužnicu, a po svemu sudeći, za to mu neće biti dovoljno priznanje samo jednog osumnjičenog, koji takođe ima pravo da promeni iskaz i porekne ono što je prvobitno izjavio. Ukoliko tužilaštvo u roku od naredna tri meseca ne pribavi bar neki materijalni dokaz, vrlo je verovatno da će se dvojica osumnjičenih naći na slobodi, odnosno da će imati priliku da nastave da se brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari