Tužilaštvo o optužbama Hrkalović: Takvi javni istupi nemaju dokaznu snagu 1Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović, Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Na pitanja Nova.rs povodom javnih optužbi koje je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović iznela u televizijskom intervjuu protiv ministra odbrane Nebojše Stefanovića, Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo je da takvi javni istupi nemaju nikakvu dokaznu snagu te da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim. Navode i da je u postupku koji se vodi protiv nje odbila da odgovara na pitanja tužilaštva.

Okrivljena Dijana Hrkalović protiv koje se vodi postupak zbog sumnje u trgovinu uticajem, u intervju za Objektiv optužila je Nebojšu Stefanovića da je lično štitio klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Navela je između ostalog i da je upravo Stefanović prisluškivao predsednika Aleksandra Vučića i čitao transkripte, da je afera Jovanjica takođe njegovih ruku delo.

Na pitanje Nova.rs da li će reagovati povodom ovih optužbi iz Tužilaštva za organizovani kriminal navode da to ne može biti dokaz na sudu.

„Tokom istražnog postupka okrivljena Dijana Hrkalović se branila ćutanjem, dok je na glavnom pretresu iznela odbranu, uz odbijanje da odgovara na pitanja tužioca. Odbijanjem da odgovara na pitanja tužioca okriivljena je pokušala da oteža utvrđivanje istine i potpuno resvetljavanje svih okolnosti i činjenica krivičnih dela koja joj se stavljaju na teret, pred sudom i u sudskom postupku“, navode u Tužilaštvu.

Ocenjuju i da je u poslednje vreme „istupanje okrivljenih u javnosti, van sudnice, i iznošenje sopstvenog viđenja događaja za koje su optuženi je postalo gotovo uobičajena praksa“.

„Takva istupanja nemaju nikakvu dokaznu snagu niti se mogu smatrati relevantnim i verodostojnim za krivični postupak pred sudom“, kažu u TOK.

Podsetimo, bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović tereti se za krivično delo trgovine uticajem u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u Beogradu, odnosno da je uticala na bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića da ne dostavi blagovremeno pojedine izveštaje nadležnom tužilaštvu u vezi sa tim teškim krivičnim delom.

Ona je negirala krivično delo i tokom iznošenja odbrane istakla da je sve radila po nalogu tadašnjeg ministra MUP Nebojše Stefanovića.

Hrkalovićki je 6. juna ukinut kućni pritvor koji je zamenjen zabranom napuštanja zemlje, a njoj je oduzet pasoš. Ona je u obavezi da se svakog ponedeljka javlja u policijsku stanicu Voždovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.