Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Vacića 1Miša Vacić Foto: Medija centar

Osnovno javno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je postupak u vezi sa govorom Miše Vacića, predsednika Srpske desnice, u kojem preti raseljavanjem „domaćih izdajnika koji šuruju sa Šiptarima“ u Bujanovcu.

Na pitanje kako komentariše odluku tužilaštva, Vacić za Danas kaže da je ona – „kretenska“.

– To je politički pritisak na mene i na srpski narod u Bujanovcu i u Srbiji. Ne da nema osnova za istragu, nego je to stvarno jedan bezobrazluk – smatra Vacić. Na pitanje da li stoji iza svojih reči izrečenih u Bujanovcu, i na naše podsećanje šta je sve rekao, lider Srpske desnice je nekoliko puta ponovio „sram da te bude“.

– Govorio sam o miru, stabilnosti, suživotu… Ko da se protera? Da se protera sa političke scene. Laž je da postoji bilo kakvo krivično delo ili govor mržnje. Ja sam stvari nazvao svojim imenom, i ukazao na pojedine ljude koji uništavaju preduzeća i šuruju sa Albancima – rekao je Vacić, dodavši, sram da vas bude.

Pretnje proterivanjem i uvrede predstavnicima Srba u lokalnim institucijama u Bujanovcu, Vacić je izneo u sredu na osnivačkoj skupštini lokalnog odbora stranke. Prema njegovoj oceni, najveći problem u Bujanovcu su „domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima“ i oni će, kako je rekao, „biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu“, preneli su mediji.

„Ako treba iz svih gradova gde postoji Srpska desnica dovešćemo najzajebanije ljude da raselimo ove koji vam uništavaju živote, ali prvo pokušajmo demokratski“, rekao je Vacić, iako za naš list tvrdi da je govorio o „proterivanju sa političke scene“.

Osnovno javno tužilaštvo u Vranju uputilo je Policijskoj stanici u Bujanovcu zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom govora Miše Vacića, potvrđeno je juče Insajderu u Tužilaštvu.

„Povodom izjave Miše Vacića na osnivačkoj skupštini lokalnog odbora stranke u Bujanovcu 23. oktobra, tužilačko odeljenje u Bujanovcu dostavilo je zahtev PS Bujanovac za prikupljanje potrebnih obaveštenja“, navodi se u odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju na pitanja novinara Insajdera šta je preduzeto povodom govora Miše Vacića na osnivačkoj skupštini njegove stranke.

Advokat Božo Prelević kaže za Danas da se slaže sa Vacićem da treba proterati domaće izdajnike „u posebne ustanove zatvorenog tipa koje oni mogu zvati i inostranstvo“.

– Treba ih „proterati“ zbog kršenja Ustava i zakona Srbije. Tu pre svega mislim na njega i njegove, bez kojih ni nema njega i njegovih ideja. NJegove ideje oslikavaju Srbiju isto kao što ideje NDH romantičara oslikavaju komšije – ističe Prelević za Danas.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, kaže za naš list da u ovom slučaju posla ima isključivo za tužilaštvo, a ne i za novinare, tj. izveštavanje o novom fenomenu.

– Davanje prostora nekome ko se na ovako otvoren način iz petnih žila trudi da dobije pažnju medija i normalizuje proganjanje, pretnje i rasnu mržnju je pogrešno. On je tu da nas podseti na devedesete, ali sam siguran da smo naučili lekcije i da će na to reagovati nadležni državni organi, jer se ne sme poigravati sa bezbednošću građana koji žive u Srbiji – zaključuje Antonijević.

Antonijević: Srbija više puta nastradala od takve „ljubavi“

– Ovakvim izjavama Vacić pokazuje da ne zna šta znači ljubav prema svojoj zemlji. Srbija je od takve ljubavi više puta nastradala u svojoj novijoj istoriji. Tokom devedesetih je neki „laufer“ bio na potezu, a danas je to tužilaštvo. Ono je na potezu – kaže Milan Antonijević.

Stanković osudio zapaljivu retoriku

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković, osudio je svaku zapaljivu retoriku koja može da utiče na stabilnost tog prostora i ni na jedna način ne doprinositi napretku i boljitku stanovništva ovih opština.

„Bujanovac je grad u Republici Srbiji u kojem od vajkada žive Srbi, Albanci, Romi i drugi. Pozivamo sve političke aktere i one koji bi to hteli da budu da se ponašaju odgovorno i saglasno zakonima i Ustavu Republike Srbije“, izjavio je Stanković, i istakao da niko nema pravo da kvalifikuje ljude na podobne i nepodobne bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

Predsednik Koordinacionog tela naglasio je da izjave koje su po sadržaju suprotne zakonima ove zemlje nisu do sada niti će izazvati podizanje tenzija i destabilizaciju tog područja jer je takvih pokušaja bilo i ranije. Stanković je kazao da veruje ljudima koji žive na tom području jer je ubeđen da one neće uticati na njihov stav po pitanju očuvanja dobrih međuetničkih ali međuljudskih odnosa i da će svi oni kao i do sada poštovati zakone Republike Srbije u svom svakodnevnom radu i životu. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari