Tužilaštvo potvrdilo da je dečaka u Niškoj Banji ubio vršnjak, koji ne može krivično da odgovara: Centar za socijalni rad još ne zna koje mere može da preduzme 1Foto: N1

Više javno tužilaštvo u Nišu utvrdilo je da je dečaka A. S. iz Niške Banje ubio njegov školski drug i vršnjak M.M, saopštila je ova institucija.

VJT je potvrdilo da je osumnjičeni maloletnik krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina, zbog čega će za taj slučaj biti nadležan niški Centar za socijalni rad kao organ starateljstva.

“Više javno tužilaštvo u Nišu obavešteno je da je dana 5. oktobra 2023. godine oko 11 časova u kući u Niškoj Banji pronađeno beživotno telo A. S. Dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Nišu obavio je uviđaj na mestu događaja i naložio je preduzimanje svih radnji na prikupljanju dokaza radi rasvetljavanja okolnosti pod kojima se događaj odigrao. Nakon prikupljanja svih relevantnih dokaza utvrđeno je da je A. S. lišen života od strane M.M.”, navelo je niško VJT.

U odgovoru VJT se još kaže da je M.M, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina života.

“Shodno odredbama ovog Zakona, o navedenom je obavešten Centar za socijalni rad Niš, kao organ starateljstva, radi preduzimanja mera u okviru njegove nadležnosti”, dodaje se.

Direktor niškog Centra za socijalni rad Zoran Jović kaže za Danas da ta ustanova još čeka uputstvo Ministarstva za brigu o porodici o svom postupanju, jer je ovo “nova situacija, sa kojom se do sada nisu susretali”.

“Verovatno ćemo dobiti instrukcije Ministarstva koje će postati neka vrsta prokola za postupanje kada je osumnjičeni u ovako teškim slučajevima krivično neodgovorno lice. Imamo protokole za postupanje prema krivično odgovornim licima, ali ne i za slučajeve u kojima su akteri krivično neodgovorni, jer se to kod nas ranije nije dešavalo. Nezvanično sam čuo da se ozbiljno radi na tome, a da u svemu učestvuju i psiholozi i psihijatri”, kaže Jović.

On dodaje da su predstavnici Centra bili na uviđaju koji je radilo VJT, ali da ne zna gde se nalazi maloletni M. M. za koga se sumnja da je ubio A. S.

“Nakon događaja sam čuo da je smešten u Kliniku za psihijatrijske bolesti ‘Dr Laza Lazarević’, a ne znam da li je kasnije negde prebačen”, kaže Jović.

Prema navodima medija, dečak M.M. je 5. oktobra kasno uveče prebačen na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, gde se inače nalazi i maloletni K. K, koji se sumnjiči za masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Univerzitetski klinički centar je potvrdio da je neposredno nakon tragedije osumnjičeni M.M. dovezen u tu ustanovu, i da nije imao nikakve povrede.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, na osnovu saznanja iz medija da je u Niškoj Banji jedan maloletnik usmrtio drugog maloletnika, po sopstvenoj inicijativi, a dan nakon ubistva, pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da će ta institucija u okviru svoje nadležnosti ispitivati zakonitost i pravilnost rada Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, koju su pohađala oba dečaka, kao i policijskog odeljenja MUP-a u toj banji.

Uz navođenje informacije da je reč o krivično neodgovornom licu, zbog njegove starosti, Zaštitinik građana dodaje da je dečak koji se nazvanično dovodio u vezu sa ubistvom “ranije prijavljivan za vršnjačko nasilje”.

Mediji su izvestili da je M. M. ubio A. S. nožem, koji je pronađen na licu mesta, a da je do ubistva navodno došlo nakon svađe i tuče.

Prema tvrdnjama porodice nesrećnog dečaka i komšija, osumnjičeni M. M. se neobično ponašao i navodno nosio nož i šrafciger čak i u školi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari