Tužilaštvo proverava optužbe Danijele Štajnfeld o Lečiću 1Foto: IMDB; Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava navode Danijele Štajnfeld a kada će Branislav Lečić biti saslušan u sklopu predistražnih radnji, još nije određeno – rečeno je Danasu u ovom Tužilaštvu, uz dodatak da će javnost biti obaveštena o novim informacijama, kada ih bude bilo.

Bez obzira da li će sud razmatrati snimak razgovora Danijele i Lečića, ali i samog ishoda procesa, za veći deo javnosti reči koje je glumac izgovorio na snimku nedvosmisleno potvrđuju istinitost navoda Štajnfeld, koja je kolegu optužila za silovanje.

Glumica Mirjana Karanović obavestila je Jugoslovensko dramsko pozorište da neće igrati u predstavi zajedno sa Lečićem i da će se na sceni pojaviti jedino ako mu nađu zamenu. Iz JDP-a juče nismo dobili odgovor kako će se ubuduće postaviti prema svom glumcu osumnjičenom za silovanje.

Potez Mirjane Karanović naišao je na odobravanje šire javnosti, ali su mnogi iz glumačke branše još suzdržani po pitanju ovog slučaja i ne žele da se oglašavaju.

Rediteljka i scenaristkinja Minja Bogavac kaže za Danas da razume da je Lečićevim prijateljima i bliskim saradnicima teško da dragu osobu povežu sa gnusnim delom za koje je optužen, ali da je, kada se nađete u situaciji da je vaš prijatelj optužen za zločin, jedino časno uzdržati se od izjava „dok se strasti u vašoj glavi ne smire ili dok se situacija ne reši na onom mestu na kom treba da se reši, a to je sud“.

– Volela bih kada bi naše kolege mogle da se uzdrže od eufemizama za silovanje i svakog vida relativizacije zločina za koji je Lečić optužen. U takvoj atmosferi, postupak Mirjane Karanović čini se opravdan – ona ukazuje na ozbiljnost dela, koje su druge kolege pokušale da relativizuju. Da sam na mestu uprave Jugoslovenskog dramskog pozorišta, do daljnjeg ne bih na repertoar stavljala predstave u kojima igra Branislav Lečić – navodi naša sagovornica.

Da je na mestu Branislava Lečića, dodaje, Jugoslovenskom dramskom pozorištu bi ponudila da je zamene u svim aktuelnim predstavama, do okončanja sudskog procesa.

– Da sam na mestu ostalih kolega koje igraju sa Branislavom Lečićem, sledila bih primer Mirjane Karanović i iskazala solidarnost sa žrtvama nasilja, u našoj ili bilo kojoj drugoj branši, kod nas i bilo gde… pa čak i onda kada je nasilje počinio neko „naš“, nego koga smo do juče uvažavali i smatrali časnom osobom… Ali, ja nisam ni na jednom od ovih mesta. Zato radim ono jedino što mogu: ponavljam da su nas feministkinje upozoravale. I nadam se da će ovi slučajevi pomoći da se stopa nasilja nad ženama umanji. Takođe, saosećam sa glumicama koje su se odvažile da progovore o svojim traumama, jer mogu samo da zamislim koliko je takav čin težak i kolika je snaga za to potrebna – naglašava Bogavac.

Za Mirjanu Karanović je razgovor koji je snimila Štajnfeld bio dovoljan da poveruje u njene navode, kao i za aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović.

– Apsolutno podržavam postupak Mire Karanović. Što se mene tiče, nulta tolerancija za svaku vrstu nasilja. Mirin gest je jedan od načina kako da ukazujemo na nasilje i nasilnike oko nas. Sud će da uradi svoj deo posla, ali to nije dovoljno za žrtvu kojoj se nasilje desilo. Potreban je i javni uvid i svest da su ovakve stvari nedopustive i da počinioci moraju trpeti konsekvence na različitim nivoima – ističe Ćorović za Danas.

Na pitanje kako komentariše Lečićeve navode da je u javnosti pušten samo deo snimka, te da su Danijela i on vežbali za projekat, naša sagovornica je izričita – ne veruje mu ni reč.

– Kakav tekst, neka pokaže za koju su to predstavu vežbali. On nije glup i sigurna sam da je znao i onda, a zna i sada, da je to što je uradio nedopustivo, ali on i dalje nastoji da obmanjuje okolinu. On je jedan veliki obmanjivač, utoliko je ovakvo opravdanje još ogavnije. Da je priznao i pokajao se, možda bih još i imala razumevanja za „ljudsku slabost“, ali ovakvo pravdanje je odvratno. I naravno, smišljeno da se žrtva pokaže kao lažljiva – zaključuje Ćorović.

Mirjana Karanović je juče, gostujući na televiziji K1, navela da veruje Danijeli jer je čula njihov razgovor „i ništa još više nije potrebno“.

– Ja nisam sudija, ne presuđujem i osuđujem. Ja samo dajem podršku. Osetila sam potrebu da to javno podelim, da podržim Danijelu, jer mislim da ima puno Danijela, ne samo u našoj profesiji, već svuda. Mislim da žene treba da se podržavaju. Dobila sam i puno poruka podrške i od muškaraca koji shvataju koliko je to jedna priča koja je važna za ovo vreme u kome živimo i u kome moramo da menjamo način na koji se odnosimo jedni prema drugima. Da ne možemo da podrazumevamo neke stvari, da je pristanak veoma važna stvar, najvažnija. Da ne možemo da podrazumevamo da ako si ti muško, a ja žensko i flertujem sa tobom da ti automatski imaš neka prava na neki dodatni odnos koji ja nisam želela. To pravo imaju i žene i muškarci – rekla je Karanović.

Podršku Danijeli Štajnfeld dao je i glumac Goran Bogdan koji je na svom Instagram nalogu objavio fotografiju na kojoj pozira u ružičastoj haljini s uzdignutim srednjim prstom, napisavši „Nisam tražila…. šta nije jasno“, uz heštegove „ne dam te sestro“, „dosta je bilo“ i „no pasaran“.

Maričić: Ne ugrožavati proces

Glumac Narodnog pozorišta Hadži Nenad Maričić smatra da slučaj treba da komentarišu stručni ljudi kako se ne bi ometao sudski proces.

– Da bi govorili o tom slučaju morali bi da budemo svedok, advokat ili neko ko ima iskustva u sudskoj praksi. Umesto brzog i konačnog suda javnosti, dopustimo da nadležne institucije rade svoj posao jer jedino na taj način nećemo ometati ceo proces – ističe Maričić za Danas.

Bogavac: Lečić bio najglasniji u linču Aleksića

– Ono što zameram Lečiću (a za šta nije potrebna pravosnažna presuda), jeste činjenica da je pre samo nekoliko nedelja bio vrlo glasan u osuđivanju optuženog Miroslava Aleksića. Slušali smo ga i kako poziva Aleksićeve učenike da se upišu u njegovu privatnu školu glume, što je – po mom mišljenju, bilo – u najmanju ruku: neukusno. Nakon svih tih izjava, Lečić je pomogao da se u društvu napravi atmosfera u kojoj nema uslova za pretpostavku nevinosti… i tu kao da vidimo neku vrstu poetske pravde. Najglasniji u linču su oni koji se boje da bi i sami mogli biti linčovani. Pošten čovek nema čega da se plaši, ali pošten čovek treba da gleda da takav i ostane, ne trčeći u rulju, koja uvek ima stepen inteligencije svog najglupljeg člana – ocenjuje Minja Bogavac.

Demokrate Srbije: Sud nek utvrdi istinu

Nedavno osnovani Pokret Demokrate Srbije, na čijem čelu je Branislav Lečić, saopštio je da su se uvek i bezrezervno borili protiv svakog nasilja, posebno prema ranjivim grupama u koje spadaju i žene i upozoravaju da je opasno kada umesto sudova presudu donose političari, tabloidi, duboko podeljeno društvo koje se opredeljuje navijački, ne retko stvarajući atmosferu linča. „U slučaju optužbi na račun Branislava Lečića insistiramo da tužilaštvo i sud sprovedu postupak, utvrde punu istinu i na osnovu nje u zakonskom postupku, da sud donese odluku. Tako teške optužbe kao što je ova moraju imati na zakonu zasnovan epilog. Ako to izostane, celo društvo postaje žrtva“, poručuju Demokrate Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari