Tužilaštvo: Slobodan Malešić predvodio organizovanu kriminalnu grupu 1foto-Milena-Djordjevic

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je zbog čega je tokom prošle noći uhapšen načelnik Policijske uprave u Novom Sadu i još tri osobe, koji se terete da su organizovali kriminalnu grupu radi vršenja krivičnih dela.

„Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka, pripadnici MUP, Direkcije policije – Sektor unutrašnje kontrole uhapsili su četiri lica i to: Slobodana Malešića, generala policije na radnom mestu načelnika PU u Novom Sadu, Ljubomira Stanišića, policijskog službenika PU u Prijepolju, Dragana Kovačevića, policijskog službenika UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije i Dženana Kujovića, privatnog preduzetnika i vlasnika više privrednih društava iz Prijepolja zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja“, navodi se u saopštenju.

Ova organizovana kriminalna grupa se, kako navodi Tužilaštvo, u periodu od sredine 2018. do danas udružila u vršenju više krivičnih dela sa koruptivnim elementom.
Osumnjičeni Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je, koristeći svoj službeni i društveni položaj, posredovao „da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti“.

„Osumnjičeni Malešić je od osumnjičenog Kujovića, primao obećanu i zahtevanu korist kako bi ostalim osumnjičenima policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja, a sa ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe“, dodaje Tužilaštvo.

„Pripadnici organizovane kriminalne grupe Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama. Osumnjičeni Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici. Takođe, kako navodi Tužilaštvo, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila“, navodi se u saopštenju Tužilašva.

Dodaje se da su „osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana“.

Svim licima lišenim slobode određeno je zadržavanje i u toku su njihova saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega će biti doneta odluka o pritvoru, zaključuje se u saopštenju tužilaštva.

U ovom postupku, Malešića brani advokat Veljko Delibašić koji je za Insajder rekao da je Malešić na saslušanju negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari