Tužilaštvo: Sprovođenje istrage protiv Darka Šarića i još 11 lica 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/MO)

Tužilaštvo za organizovni kriminal saopštilo je da je, na osnovu krivične prijave MUP, nakon sprovednog predistražnog postupka i prikupljenih dokaza, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Darka Šarića i još 11 lica.

Pored Šarića, istraga se vodi protiv Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovaovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića.

Svi oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

Na osnovu dokaza prikupljenih u predistražnom postupku, postoje osnovi sumnje da je Šarić od početka 2020. do 14. aprila ove godine organizovao kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina i transport droge do Evrope radi dalje prodaje, kao i da je organizovao i naložio ubistvo Milana Milovca.

Pored toga, preko pripadnika organizovane kriminalne grupe u Srbiji preduzimane su radnje koje bi uticale na tok i ishode krivičnih postupaka koji se vode protiv Šarića i drugih lica pred Višim sudom u Beogradu, usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika u ovim postupcima Nebojše Joksovića.

U tom cilju pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Joksovića podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je pripremao i pokušao ubistvo svedoka odbrane Gorana Nikolaševića, kako bi se u javnosti prikazalo da je nastavio sa vršenjem teških krivičnih dela, što je u krivičnim postupcima protiv Šarića trebalo da ima za rezultat da izgubi status svedoka saradnika.

Osumnjičenom Lazareviću se stavlja na teret da je kao branilac Šarića, neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj, sa njim dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića i da je organizovao da Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za to optuži Joksovića.

Lazarević se, po nalogu Šarića, sastajao sa osumnjičenim policijskim službenikom Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Joksovića, što je prenosio Šariću, a za dobijene informacije i podatke je Mirkoviću davao novčane poklone, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni Stanojković, Spasojević, Odović, Andrejić, Bošković, Vukić i Radovanović, su postupajući po nalozima Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbedili stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima krivičnog dela.

Osumnjičeni Radovanović je, kao zamenik načelnika SKOP-UKP, nakon izvšrenog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti preduzimao radnje koje su imale za cilj da istragu usmere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe, a sve kako bi se izbegla krivična dogovornost Radovanovića.

Osumnjičeni Mirković je, kao kriminalistički inspektor za suzbijanje organizovanog kriminal, Lazareviću učinio dostupnim podatke i dokumenta koja su označena kao „strogo poverljiva“ koji se odnose na otvorene operativne obrade Službe za borbu protiv organizovanog kriminala – naredbe o primeni posebnih dokaznih radnji tajni nadzor i snimanje komunikacija i tajno praćenje i snimanje lica, koje je fotografisao i pokazao Lazareviću.

Osim toga, Mirković je Lazareviću prenosio informacije o službenim radnjama koje se preduzimaju u vezi krivičnih prijava koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe podnosili protiv Joksovića i sadržinu izjava svedoka saradnika u vezi tih krivičnih prijava.

Osumnjičenima Radovanoviću i Stojanoviću, kao policijskim službenicima MUP, se stavlja na teret da su iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja sačinili službene isprave neistinite sadržine, u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije doneo rešenje o zadržavanju, niti je protiv njih predložio određivanje pritvora.

Prema dvojici pripadnika ove organizovane kriminalne grupe Petru Ćosiću i Manuelu Vuliću postupak se vodi u Hrvatskoj zbog ubistrva Milana Milovca.

Preistražni postupak je rezultirao hapšenjem Šarića, Lazarevića, Odovića, Mirkovića i Radovanovića, dok se ostali osumnjičeni nalaze u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

U toku su saslušanja osumnjičenih, nakon čega će Tužilaštvo za organizovani kriminal sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu podneti predlog za određivanje pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari