Tužilaštvo u Nišu odbacilo krivičnu prijavu zbog navodnog seksualnog zlostavljanja učenika u Specijalnoj školi “Bubanj” 1Više javno tužilaštvo Niš: Foto: V. Torović

Više javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu zbog navodnog seksualnog zlostavljanja šesnaestogodišnjeg dečaka u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“, koje je krajem prošle godine uznemirilo nišku i širu javnost, potvrđeno je u Tužilaštvu.

U VJT su kazali novinarima da je rešenje o odbačaju krivične prijave dostavljeno oštećenom i njegovom punomoćniku.

Oni nisu precizirali razloge za odbacivanje, ali su pouzdani izvori kazali da tokom pretkrivičnog postupka nisu pronađeni dokazi koji bi potvrdili navode u prijavi.

Otac dečaka, D. N. u decembru prošle godine tvrdio da je njegov sin više puta seksualno i fizički zlostavljan i da mu se požalio na to.

Optužio školu da od samog početka zataškava slučaj, jer se dečak prethodno žalio vaspitačima na zlostavljanje, i kazao da se boji da će se to dogoditi i u postupku pred policijom i tužilaštvom.

On je za Danas kazao da je dva meseca kod sina primećivao promene u ponašanju, a da mu se on 16. novembra požalio na bolove i tek 30. novembra ispričao da ga je jedan učenik više puta seksualno i fizički maltretirao.

Dečak mu je rekao da je takve scene navodno jednom prilikom video i vaspitač, koji ih je samo izgrdio i poslao u učionice, te da su mu “vaspitači zapretili kaznama ukoliko o tome bude govorio kod kuće”.

Kada je kao otac nakon toga otišao u školu, lično je video, kazao je, da su ga vaspitači terali da se na silu pomiri i rukuje sa nasilnikom.

Prema pisanju medija, veštačenje Instituta za sudsku medicinu u Nišu nije podržalo navode o zlostavljanju jer nije našlo povrede koje bi potvrdile da se ono zaista desilo, ali je otac to objasnio činjenicom što je od navodnog poslednjeg napada na njegovog sina pa do veštačenja prošlo dosta vremena.

Specijalna škola „Bubanj“ je po objavljivanju slučaja u medijima saopštila da su nakon obraćanja roditelja i drugih saznanja “preduzete mere predviđene zakonom i Protokolom postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje”.

Škola je navela da su “preduzete mere pojačanog nadzora, obavešteni roditelji i obavljeni razgovori sa učenicima”.

Zajedno su zasedali Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i Tim za inkluzivno obrazovanje, te data konkretna uputstva nastavnicima i vaspitačima u cilju osnaživanja poverenja između učenika, kao i između učenika i nastavno- vaspitnog osoblja i roditelja, rekli su u školi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari