„Tužilaštvo u rukama nekoliko moćnika“: Udruženje tužilaca upozorava da je tužilački savet pretvoren u „glasačku mašinu“ 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Udruženje tužilaca Srbije istaklo je da poslednji izbor tužilaca pokazuje dubinu krize u kojoj se nalazi javnotužilačka organizacija, apelujući na otvaranje društvenog dijaloga o funkcionisanju pravosuđa.

Povod za reakciju Udruženja tužilaca bila je sednica Visokog saveta tužilašva od 30. januara na kojoj su bili birani tužioci u više osnovnih tužilaštava u zemlji, kao i u četiri viša tužilaštva.

Kandidati su, navodi se u saopštenju, birani na osnovu kontradiktornih i proizvoljnih kriterijuma, “utiska“ članova Saveta, bez jasnog i doslednog stava. Uz opasku da je na funkciju izabran i određen broj stručnih i dostojnih kandidata, iz UTS-a su istakli da je način izbora bila poruka svim tužiocima u Srbiji.

– Napredovaćete ukoliko ste protivnik svih promena proklamovanih u novim javnotužilačkim zakonima i odreknete se svoje samostalnosti. Napredovaćete ukoliko bezpogovorno slušate svakog glavnog javnog tužioca.

Kao stručni saradnici bićete izabrani za javne tužioce u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, iako nemate ni životnog ni profesionalnog iskustva da postupate u krivičnim postupcima za najteža krivična dela, istakli su iz UTS-a.

Oni su dodali da smo kao društvo dobili još jednu glasačku mašinu u vidu tužilačkog Saveta, a da će posledice toga osetiti svi građani, a ne samo tužioci.

– Ustavni sud je volšebno odbacio sve žalbe podnete protiv odluka Visokog saveta tužilaštva o izboru javnih tužilaca po prethodnom konkursu, što jasno ukazuje da javni tužioci nemaju delotvornu zaštitu protiv proizvoljnih odluka Saveta, odnosno prepušteni su samovolji nekoliko moćnika u javnom tužilaštvu, navode iz UTS-a.

S obzirom da je, kako dodaju, ovakvo stanje neodrživo, iz UTS-a smatraju da je neophodno da odmah započne društveni dijalog o funkcionisanju pravosuđa.

– Dijalog bi morao da pruži odgovor na brojna pitanja, ali pre svega da pruži odgovor na pitanje zbog čega pravosuđe Srbije, a naročito javno tužilaštvo ima izuzetno nizak nivo poverenja javnosti, kao i da pruži odgovor na pitanje u kojoj meri odsustvo poverenja u pravosuđe onemogućava njegovo funkcionisanje, odnosno otežava rad javnim tužiocima i sudijama, zaključuju u saopštenju napominjući da bi društveni dijalog morao da otpočne odmah i da se odvija pod okriljem najviših državnih institucija, a da uključi sve relevante pojedince i organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari