Tužilaštvo: Žandarm Vučković je mimo našeg znanja uzeo telefone ubijenog Aleksandra Stankovića 1foto ALEKSANDAR ROKNIĆ

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) saopštilo je da su mobilni telefoni pokojnog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi “vraćeni oštećenima” bez znanja ovog tužilaštva niti traženja saglasnosti, za razliku od drugih predmeta.

S obzirom da nisu sve vreme bili u posedu istražnih organa, TOK navodi da su 2017. godine doneli odluku da je “bespredmetno da se ti telefoni veštače”, te je predmet veštačenja bio samo laptop.

“Da su mobilni telefoni pokojnog Stankovića, koje je policija izuzela i oduzela nakon ubistva, potom uz potvrdu vratila Vučković Nenadu, uništeni, TOK saznaje 05. Aprila 2019. godine i to iz sadržine službene beleške o obaveštenju primljenom od građanina Vučković Nenada, koju je sačinila policija. Mobilne telefone od strane policije preuzeo je Vučković Nenad po ovlašćenju majke pokojnog Stankovića, a što proizilazi iz njene izjave”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Nakon što su telefoni vraćeni Nenadu Vučkoviću od strane policije, uz potvrdu o vraćenim predmetima a bez napomene policije da je telefone potrebno čuvati do okončanja krivičnog postupka, njegovo raspolaganje tim telefonima, kao i njihovo uništenje po oceni ovog tužilaštva ne predstavlja radnju izvršenja bilo kog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

“Od značaja je javnosti ukazati da se u krivičnom predmetu ovog tužilaštva koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu nalazi zadržana komunikacija u mobilnim telefonima, vođena između Vučković Nenada i okrivljenog Veljka Belivuka, koja se navodi u tekstu portala Krik, gde je predmet optuženja između ostalog i nedostavljanje Višem sudu u Beogradu i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, izveštaja i prikupljenog materijala nastalog pretresom uređaja za automatsku obradu podataka i opreme – mobilnih telefona i SIM kartica, oduzetih od osumnjičenog Belivuka”, ističu u tužilaštvu.

U odnosu na pitanja medija, dodaju, a sve vezano za ostale navode iz teksta portala „Krik“, JTOK obaveštava javnost da se preduzimaju mere i radnje iz nadležnosti ovog tužilaštva, te će javnost o javnotužilačkoj odluci biti obaveštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari