Haško tužilaštvo podnelo je juče sudu listu prvih 30 svedoka na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koje bi trebalo da počne 1. marta.

Među prvim svedocima koje predlaže tužilaštvo je bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi Momčilo Mandić, kome se u sudu za ratne zločine u Sarajevu sudi zbog učešća u organizaciji pritvorskih centara (logora) u glavnom gradu BiH i okolini, kao i zbog učešća u napadu na centar za obuku bivšeg ministarstva unutrašnjih poslova BiH 1992. godine.

Mandić je prvostepenom presudom suda u Sarajevu oslobođen svih optužbi, ali je tužilaštvo uložilo žalbu na tu presudu pa se čeka odluka drugostepenog suda. Prvi svedok koji bi prema predlogu tužilaštva trebalo da bude saslušan pred sudskim većem pošto Karadžić iznese uvodnu reč je zaštićen i svedočiće pod pseudonimom.

Posle njega biće saslušan Sulejman Crncalo, koji je svedočio na suđenju Momčilu Krajišniku o okolnostima pod kojima je muslimansko stanovništvo napuštalo Pale 1992. godine. Potom će svedočiti američki diplomata Herbert O’Kun koji je bio zamenik nekadašnjeg specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za Balkan Sajrusa Vensa.

Tužilaštvo je predložilo i saslušanje bivšeg novinara TV mreže „Skaj njuz“ Arnaut van Lindena, zatim bivšeg šefa posmatračke misije EU u BiH Kolm Dojl, američkih profesora Roberta Donia i Džona Vilsona, kao i penzionisanog britanskog generala Majkla Rouza koji je bio komandant Unprofora.

U podnesku za saslušanje ovih predloženih svedoka Tužilaštvo navodi da se sprovede tokom marta i aprila. Svoju uvodnu reč, tužilaštvo je dalo krajem oktobra kada je suđenje prekinuto jer Karadžić nije želeo da učestvuje u postupku tvrdeći da nije spreman za suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari