Tužioci spremni za suđenje Mustafi pred sudom za zločine OVK, odbrana nije 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Pred haškim sudom danas je održana peta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg komandanta OVK Saljiha Mustafe.

I dok je tužilaštvo istaklo da je spremno za početak suđenja, odbrana Mustafe, koji nije prisustvovao statusnoj konferenciji, navela je da im je potrebno još vremena i da bi do kraja aprila trebalo da završe sve svoje radnje.

Tužilac Cezar Mihalčuk je rekao da je Specijalizovano tužilaštvo završilo svoje istrage, kao i da su im preostale još samo dve istražne radnje.

“Međutim, te aktivnosti neće uticati na našu spremnost da suđenje počne.

Mi smo već sada spremni sada za početak suđenja. Na prethodnoj statusnoj konferenciji smo istakli da još uvek vršimo neke istražne radnje, i može da se dogodi da se pojavi neki novi materijal iz istrage, a ako to bude slučaj, brzo ćemo izvršiti svoje obaveze”, rekao je tužilac Mihalčuk.

S druge strane, Mustafin branilac Julius fon Bone, naveo je da bi odbrana do kraja aprila mogla da završi sve svoje radnje.

Dodao je da bi naredna statusna konferencija na kojoj bi prisustvovao i Mustafa mogla da bude održana početkom maja.

Nakon još jedne pauze i zatvorenog dela konferencije, sudija Giju je naložio odbrani da do 16. aprila obavesti tužilaštvo ako namerava da koristi odbranu alibijem i obelodani relevantan materijal.

“Do 30. aprila odbrana treba da podnese predraspravni podnesak i prateći materijal, uz mogućnost kasnije dopune. Prosleđivanje predmeta raspravnom panelu očekujemo da će biti do 7. maja 2021. godine”, rekao je sudija Giju.

On je odbrani naložio i da do 11. marta pošalje svoje izjašnjenje o pritvoru, dok tužilaštvo ima rok do 17. marta.

Podsetimo, Mustafa se nalazi u haškom pritvoru gde čeka suđenje po optužnici koja ga tereti za ratne zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. počinili pripadnici OVK. Izjasnio se da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari