U Beogradu obeležen Svetski dan šetnje 1Vladimir Grbić podržao akciju Foto: D. P.

U sklopu nedelje u kojoj se obeležava Svetski dan šetnje održana je akcija „Otvori plavi krug“, kroz redovnu, grupnu šetnju posvećenu obolelima od dijabetesa.

Šetnja je uz pomoć Udruženja „Krug dvojke Srbije“ održana na Adi Ciganliji, a bez obzira na loše vremenske uslove, okupila je brojne promotere zdravog života, lekare, fitnes instruktore, nutricioniste ali i sve one koji na taj način, šetnjom, žele da daju svoj doprinos u dizanju svesti i obraćanju pažnje na jednu od najčešćih bolesti 21. veka – dijabetes.

Na taj način, Beograd je postao jedan od 30 svetskih gradova, pored Rima, Istanbula, Pekinga, Kopenhagena i mnogih drugih koji su deo globalne kampanje „Gradovi koji menjaju dijabetes“ i čiji je osnovni cilj smanjenje broja novoobolelih od ove bolesti u urbanim sredinama.

U Beogradu obeležen Svetski dan šetnje 2
Foto: D. P.

Ni jaka kiša nije omela sve pobornike zdravog života da daju svoj doprinos kroz šetnju ali i kroz korišćenje aplikacije „Otvori plavi krug“, koja, srazmerno pređenim koracima šetača, prikuplja donacije za unapređenje uslova za prevenciju i suzbijanje dijabetesa i gojaznosti.

Đorđe Branković, predsednik Udruženja pacijenata sa dijabetesom tip dva – „Krug dvojke Srbije“, ističe brojne prednosti svakodnevne aktivnosti.

„Šetnje svakako čuvaju naše zdravlje, pogotovo ako se praktikuju svakodnevno. Ne samo da organizam postaje otporniji na bolest, nego nas vreme provedeno u prirodi čini opuštenijim. Takođe, i količina kalorija koja se potroši tokom šetnje nije zanemarljiva, kao ni činjenica da kratka šetnja ubrzava metabolizam, ali postoji i niz drugih razloga koji govore u prilog redovnoj šetnji, osim boljeg fizičkog izgleda. Mnoge studije su pokazale kako redovna fizička aktivnost može dosta doprineti zdravlju, smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti, ali i mnogih drugih hroničnih bolesti“, ističe Branković.

Među prisutnima je bio i Vladimir Grbić, legendarni odbojkaš čiji je dolazak privukao veliku medijsku pažnju. On je na skupu istakao značaj zdravog načina života.

„Uzrok nastanka dijabetesa nije samo način ishrane, jer je poznato da gojazne osobe imaju predispoziciju, ali u svemu tome ima udeo i fizička aktivnost. U kombinaciji fizičke aktivnosti i zdrave ishrane značajno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa, čak i u slučaju kada osoba ima genetske predispozicije“, naveo je Grbić.

Šetnje ove grupe entuzijasta odvijaju se jednom nedeljno i okupljaju učesnike sa ciljem da se druže, edukuju i razmenjuju iskustva u borbi protiv dijabetesa, gojaznosti, kao i da podele svoja iskustva. Sve šetnje se obavljaju pod nadzorom medicinskih sestara i profesionalnih trenera iz Beogradskog trkačkog kluba (BRC), koji se trude da šetnje dodatno postanu i neka vrsta malog treninga prilagođenog učesnicima. Šetnje se organizuju u grupama do 20 učesnika na više „zelenih lokacija“, kao što su Ada Ciganlija, Košutnjak, Ušće, Zvezdarska i Bajfordova (Banjička) šuma.

Organizovane šetnje počele su u julu ove godine. Povremeno im se priključuju i gosti edukatori, kao što su lekari, nutricionisti, psiholozi i drugi stručnjaci, kako bi svi zajedno digli svest o ovoj bolesti savremenog doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari