U bolnici u Kragujevcu gotovo svi teže oboleli pacijenti 1Foto: Zoran Mišić

U kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru bilo je juče 244 kovid pacijenta.

Od tog broja kod 224 je kovid potvrđen, a za još 20 koji imaju simptome se čekaju potvrde testiranja. Ali, i oni su u kovid sistemu jer na taj način funkcionišemo od prvog dana pandemije, kaže za Danas doktor Slobodan Milisavljević, novi v. d. direktora UKC Kragujevac.

Na respiratorima su 22 pacijenta, na neinvazivnoj ventilaciji je 16 obolelih, a 33 na takozvanoj „haj flou“ ventilaciji.

– Svi hospitalizovani pacijenti u našem kliničkom centru imaju srednje tešku ili težu kliničku sliku. Među hospitalizovanima ima i vakcinisanih, ali je neuporedivo veći broj onih koji nisu imunizovani, ističe on, dodajući da je epidemiološka situacija u Kragujevcu i Šumadijskom okrugu „zabrinjavajuća, ali pod kontrolom“.

– Epidemijska kriva se još nije zaravnila i „smirila“ u ovom talasu pandemije. I dalje svakodnevno imamo više prijema kovid obolelih od otpuštenih, izlečenih pacijenata. Ne smemo se opuštati, pa i dalje treba primenjivati sve one propisane mere, pre svega vakcinaciju kao najbolju, a zatim nošenje maski, dezinfekaciju, socijalnu distancu, izbegavanje masovnih okupljanja, podseća doktor Milisavljević.

On objašnjava da UKC u Kragujevcu gravitiraju pacijenti ne samo iz Kragujevca i Šumadije i Pomoravlja već sa mnogo šire teritorije.

– Kao ustanova tercijalne zaštite, i u dogovoru sa kolegama iz bolnica na tim područjima, mi primamo i hospitalizujemo teško obolele iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Sandžaka, Kraljeva, Čačka… Ka našoj zdravstvenoj ustanovi gravitira broj od 1.800.000 do dva miliona ljudi i kad nije korona, a kamoli sada, kaže direktor.

Dolaskom dr Milisavljevića na čelo ove ustanove, ponovo je vraćen operativni program za urgentna stanja i onkološke pacijente, koji je ukinut prošlog meseca po naredbi prethodnog direktora Sazdanovića.

– Posebnu pažnju poklanjamo onkološkim pacijentima ali, moramo da brinemo i o svim ostalim nekovid obolelima i trudimo se da i sada u jeku pandemije obezbedimo makar neophodan minimum zdravstvene nege.

Za razliku od prethodnika, novi v. d. direktora UKC Kragujevac ima bolju komunikaciju sa medijima i najavljuje uskoro i redovne konferencije za štampu, koje će se po njegovim rečima održavati barem jednom nedeljno.

Stanje bebe preminule porodilje

Ovde je prošle nedelje preminula trudnica (36) iz Vrnjačke Banje, koja je dovezena u teškom stanju iz kraljevačke bolnice. Lekari UKC Kragujevac uspeli su da spasu bebu carskim rezom i ona je od rođenja na respiratoru, na odeljenju Klinike za neonatologiju. „Nezahvalno je davati prognoze jer se radi o prevremeno rođenoj bebi izloženoj svim mogućim zdravstvenim komplikacijama. Dete je i dalje na intenzivnoj nezi, ali se njena klinička slika blago poboljšala. Trenutno diše 70 odsto svojim kapacitetom, a samo 30 procenata uz pomoć respiratora“, navodi dr Milisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari