U Boru 98, Kladovu 31, a u Majdanpeku 26 aktivno zaraženih korona virusom 1Foto: J.B.K.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara na teritoriji Grada Bora je 98 aktivnih slučajeva virusne infekcije.

U odnosu na juče objavljene podatke zabeleženo je 13 novoinficiranih, a oporavilo se deset osoba.

U Opštoj bolnici na kovid odeljenjima je na lečenju 30 bolesnika, a 27 je pozitivno na virus.

Juče je u kovid ambulanti “Rudar” obavljeno 20 prvih i 27 kontrolnih pregleda, a na prijemnim bolničkim odeljenjima pregledana su 42 pacijenta. Čeka se 23 rezultata.

Sutra I u nedelju vakcinacija će se obavljati na vakcinalnom punktu u Domu za stara lica od 8 do 13 časova.

Posle dana bez novih slučajeva, u kladovskoj opštini je prema izveštaju Zdravstvenog centra korona virus potvrđen kod jedne osobe, a kako je izlečeno šest pacijenata broj aktivno pozitivnih spustio se na 31.

Najveći broj inficiranih – 26, je na lečenju u tercijarnim ustanovama.

Inače, u opštini Kladovo je od početka epidemije korona virusom zaraženo 1327 osoba, izlečeno je 1248, a od posledica virusa preminulo 48 pacijenata.

Sinofarm vakcinom juče su u kladovskom Domu zdravlja vakcinisane 134 osobe, a prema planu danas bi vakcinu trebalo da primi još 140 građana.

Nadležni najavljuju da će naredne nedelje početi imunizacija u vakcinalnom punktu u Domu omladine gde su u toku završne pripreme prostorija.

U opštini Majdanpek juče nije bilo novih slučajeva zaražavanja jer nijedan od osam obavljenih testova nije potvrdio prisustvo korona virusa kod testiranih osoba.

U kovid ambulanatama su obavljena dva prva i 12 kontrolnih pregleda, izlečeno je 14 osoba i u majdanpečkoj opštini je sada 26 lica aktivno zaraženih kovidom 19, saznaje Danas od direktora Doma zdravlja, Dragana Fudulovića.

Na lečenju u tercijarnim ustanovama je devet pacijenata, a u izolaciji se nalazi 45 lica. Od početka epidemije virusom je inficirano 806 osoba, do sada je izlečeno 752, a od posledica vursa preminulo je 28 pacijenata.

U Domu zdravlja u Majdanpeku su do sada vakcinisane 262 osobe, a u toku dana treba da stignu nove količine vakcina.

Imunizacija će se obavaljati i tokom vikenda, kažu nadležni.

Stanovnicima majdanpečke opštine u kojoj su pojedina naselja udaljena i do 80 km od administrativnog centra opštine, a time i Doma zdravlja koji je jedini punkt za masovnu vakcinaciju u vreme proređenog javnog saobraćaja značilo bi da se otvori još koji vakcinalni punkt.

Tu potrebu su prepoznali u Domu zdravlja u Majdanpeku i kako nam je rekao Fudulović punktovi u Rudnoj Glavi i, Donjem Milanovcu su spremni, ali se još uvek traži modus za start ova dva punkta i izbegne maltretiranje ljudi.

Naime, Dom zdravlja nema informaciju o zainteresovanima za vakcinaciju po naseljima, a time ni mogućnost da ih obaveste o terminu za vakcinaciju u njima bližem punktu, naravno i da punkt obezbede potrebnim brojem doza.

Problem je što samo kol centar zainteresovane obaveštava o terminu vakcinacije, a kada je lokacija u pitanju, u slučaju opštine Majdanpek jedina opcija koja može da se izabere je Majdanpek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari