Oko pet hiljada crnogorskih radnika i penzionera koji su, prema podacima Centralnog registra Privrednog suda u Podgorici, radili u 273 podružnice srpskih kompanija, ostali su bez prava na upis besplatnih dionica, jer nisu državljani Srbije. Ovim radnicima, koji su mahom crnogorski državljani, iz menadžmenta srpskih kompanija je interno predočeno da uzmu državljanstvo Srbije ukoliko žele da steknu besplatne dionice, piše podgorička Republika.

Oko pet hiljada crnogorskih radnika i penzionera koji su, prema podacima Centralnog registra Privrednog suda u Podgorici, radili u 273 podružnice srpskih kompanija, ostali su bez prava na upis besplatnih dionica, jer nisu državljani Srbije. Ovim radnicima, koji su mahom crnogorski državljani, iz menadžmenta srpskih kompanija je interno predočeno da uzmu državljanstvo Srbije ukoliko žele da steknu besplatne dionice, piše podgorička Republika. Prema Zakonu o privatizaciji Republike Srbije, pravo na akcije firmi imaju samo državljani Srbije. Procjenjuje se da kompanije iz Srbije imaju u Crnoj Gori imovinu vrijednu na stotine miliona evra.
Trenutno ima 269 profesionalnih vojnika, a njihove plate su između 230 i 300 eura, rekao je juče novinarima crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić. Vojska Crne Gore, prema projekcijama, trebalo bi da ukupno ima oko 2,4 hiljade pripadnika, od toga 410 oficira, 898 podoficira, 782 profesionalna vojnika i oko 310 civilnih lica. Vučinić je kazao da će biti nastavljen program uništenja viška naoružanja i vojne opreme. „Svi tenkovi T 55 su izrezani i oni će naredne sedmice biti prevezeni u Željezaru Nikšić“, rekao je Vučinić, navodeći da je raspisan i tender za uništenje opasnih toksičnih materija i goriva za rakete. Od prodaje viška naoružanja do sada je ostvaren prihod od oko 4,5 miliona američkih dolara.
Herceg Novi – Morski pas bezopasan po ljude, ulovljen je na ulazu u Bokokotorski zaliv, javili su danas lokalni mediji. Morskog psa, koga meštani u Primorju zovu „pena“, ulovili su sportski ribolovci iz Herceg Novog Dragan Tušup i Zoran Mrvaljević. Ribolovci su „penu“ tešku oko 20 kilograma i dugačku 1,5 metara ulovili juče na dubini od 15 metara „roneći na dah“.
Tušup i Mrvaljević su rekli da su na otvorenom moru između poluostrva Prevlaka i ostrva Mamula primetili još nekoliko morskih pasa iste vrste. Morski pas „pena“ ili Mustelus mustelus živi po celom Jadranu na dubini od dva do 300 metara. Može da naraste do dužine od 1,5 metara i do težine od oko 20 kilograma. Mresti se tokom cele godine, ali češće zimi. Meso „pene“ je jestivo i može se spremati na više načina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari