U GAK Narodni front i dalje ćute na optužbe o nehumanom postupanju za vreme sprovođenja procedure indukovanog pobačaja 1Foto: Pixabay/Bgmfotografia

GAK Narodni front i dalje odbija da upozna javnost sa Procedurom za indukovani prekid trudnoće u ovoj ustanovi, tvrdeći da je “samo za struku”. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS u Višegradskoj, kažu da „prekide trudnoće može da obavlja samo za to obučen tim zdravstvenih radnika”.

Pre više od dva meseca, Beogradski centar za ljudska prava pokrenuo je postupke za utvrđivanje kršenja i zaštutu prava Milice Filipović iz Šapca, povodom njenih navoda o nehumanom postupanju za vreme sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK Narodni fornt.

Do danas, javnost nije upoznata o preduzetim radnjama u ovim postupcima niti njihovim ishodima, osim što je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, postupajući po inicijativi Centra za vršenje inspekcijskog nadzora, na osnovu pisanih izjava zdravstvenih radnika i medicinske dokumentacije, našla da nije bilo propusta tokom zbrinjavanja Milice Filipović u GAK „Narodni front“.

U GAK Narodni front i dalje ćute na optužbe o nehumanom postupanju za vreme sprovođenja procedure indukovanog pobačaja 2
Milica Filipović Foto: K.V. /Danas

– Podsetimo da je početkom godine Milica Filipović u medijima javno iznela svoje traumatično iskustvo iz porodilišta Narodni front od januara prošle godine. Ona, kao ni očevici ovog događaja, još uvek nisu saslušani od strane nadležnog tužilaštva. GAK Narodni front je odbio da po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, dostavi kopiju Procedure za indukovani prekid trudnoće, koji je na snazi u ovoj ustanovi, navodeći kao razlog to što je pokrenut krivični postupak i ocenjujući da bi se davanjem tražene informacije „dovelo u pitanje dalje sprovođenje postupka po podnetoj krivičnoj prijavi“ – kažu za Danas u Beogradskom centaru za ljudska prava, koji pravno zastupa Milicu Filipović.

Napominju da je GAK je u pisanom odgovoru obrazložio i da navedena procedura predstavlja „stručno i metodološko uputstvo namenjeno medicinskim radnicima koji je primenjuju, tako da njeno tumačenje od strane lica koja nemaju odgovarajuće obrazovanje, nije ni moguće“.

U GAK Narodni front i dalje ćute na optužbe o nehumanom postupanju za vreme sprovođenja procedure indukovanog pobačaja 3– Zbog nedostavljanja kopije traženog dokumenta, podneli smo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, o kojoj još uvek nije doneta odluka. Od Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS u Višegradskoj, pribavilli smo kopiju akta Procedure za indukovani prekid trudnoće, koji je na snazi u toj ustanovi. U ovom aktu, pored ostalog, stoji da „prekide trudnoće može da obavlja samo za to obučen tim zdravstvenih radnika, s tim da je isti dužan da obezbedi kvalitetnu, efikasnu i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu žena uz poštovanje njihovog dostojanstva, individualnosti i prava na izbor vrste postupka“ – objašnjavaju oni.

U ovom dokumentu navodi se i da prekidu trudnoće obavezno prisustvuju lekar i medicinska sestra babica, da zbrinjavanje posle prekida obavlja lekar specijalista ginekolog akušer, takođe uz asistenciju medicinske sestre babice, i lekara anesteziologa.

– Identična ili slična procedura prekida trudnoće bi morala važiti i u GAK „Narodni front“, a koja u slučaju prekida trudnoće Milice Filipović nije ispoštovana u gore navedenim aspektima. U aprilu smo otpočeli kampanju za prikupljanje sredstava potrebnih za dalje vođenje postupaka i zaštitu prava Milice Filipović, kao i za realizaciju aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje položaja pacijentkinja tokom postupka prekida trudnoće, kroz unapređivanje njihovih znanja o pravima koja imaju, unapređivanje procedura za prekid trudnoće i jačanje odgovornosti zdravstvenih radnika – kažu u Centru i pozivaju javnost da podrži borbu Milice Filipović, kako bi svi zajedno doprineli naporima da se slučajevi poput Miličinog, više nikada ne ponove.

Za uplate iz Srbije (samo u dinarima):
Primalac: Beogradski centar za ljudska prava, Kneza Miloša 4, 11000 Beograd,
Srbija Svrha uplate: DONACIJA Broj računa: 325-9500500005830-69

Za uplate iz inostranstva (samo devizne uplate): putem PayPal-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari