U Grockoj zakrvili ko je veći naprednjak 1Foto: Gradska opština Grocka

Vest da je Radio Pulsu iz Grocke ukinut signal zbog objave vlasnika Stefana Radića na Fejsbuku, u kojoj kritikuje predsednika te beogradske opštine Dragana Pantelića, ima dublju pozadinu od one koje se na prvi pogled čini – da je jednom nezavisnom mediju zabranjen rad zbog negativnog komentara o članu SNS. Naime, i sam Radić je naprednjak od 2008., njegov radio je podržavao vladajuću stranku sve ove godine, a sada se, prema njegovim rečima, predsednik Grocke takmiči sa njim ko je veći naprednjak.

Radio Puls iz Grocke prestao je da emituje program u ponedeljak, pošto je isključena struja u prostorijama koje koristi. Program se inače emitovao iz prostorija fudbalskog kluba Pudarci, gde se nalazi oprema i predajnik radija, a predsednik FK Pudarci Milomir Nedeljković iščupao je kabal za struju, obavestivši Radića da mora da im ugasi struju „zbog pritisaka koje trpi“. Posle je, kako nam priča vlasnik radija, Nedeljković naveo da mu oni duguju struju, što naš sagovornik negira.

Sve je počelo u subotu, kada je vlasnik Radija Puls na Fejsbuk stranici tog medija podelio snimak iz emisije „Bolja zemlja“ na Hepi televiziji u kome se navodi da firma „PDM“ u većinskom vlasništvu predsednika opštine Grocka duguje voćarima milione dinara za isporučeno voće. Radić navodi da je Nedeljković zaposlen u firmi predsednika opštine i da je reagovao odmah nakon objave snimka.

– Rekao mi je da mora da me ugasi do ponedeljka i zauvek raskine saradnju, i da ne može da trpi pritiske. Signal radija je prestao da se emituje u 8:30 u ponedeljak. Otišao sam popone i video da je iz produžnog kabla izvađen naš utikač. Onda se pojavio Nedeljković sa dva krupna lika, ličili su na batinaše, i pitao nas odakle nam pravo da ulazimo u prostorije fudbalskog kluba. Odgovorio sam mu da to nije njegova prćija, da odatle emitujem program četiri i po godine i da mi je tu oprema u vrednosti od 5.000 evra – priča Radić za Danas.

On dodaje da kiriju i struju fudbalskom klubu plaća svaki mesec, i da je laž da prema njemu ima dugovanja. Opremu je spakovao i izneo iz prostorija, iako nije dobio otkazni rok niti pismeno objašnjenje.

– Nedeljković je učinio krivično delo jer nas je sprečio da emitujemo program, zbog čega ću se obratiti policiji. Imam dokaze da sve plaćam, priznanice, i poruke koje smo razmenili – ukazuje naš sagovornik.

Interesantno je da je signal radija ukinut nakon jedne kritičke objave na Fejsbuku, iako je Radio Puls godinama naklonjen aktuelnoj vlasti, protežirao je bivšeg predsednika opštine Dragoljuba Simonovića i vodio kampanju protiv gročanskog nezavisnog portala Žing info.

– Ja jesam član naprednjaka i to ne krijem. Neaktivan sam od 2010. Moje firme nisu prolazile ni na jednom konkursu od 2015. na projektima. Nisam vodio kampanju protiv Žig info, samo sam pred izbore uradio intervju sa Simonovićem 2018. Pitao me koliko košta da uradimo intervju, rekao sam ništa, otišao i uradio – kaže Radić, dodajući da „nije Simonovićev čovek“ i da može za to „da se zakune u sve što ima“. Ipak, o bivšem predsedniku opštine ima samo reči hvale.

– Simonović nema nikakve loše rezultate u opštini Grocka, u odnosu na ovo što radi novi predsednik opštine – ističe naš sagovornik. Na našu opasku da je „samo“ pokušao da zapali novinara, Radić kaže da ga je neko na to podstrekivao „jer je nepismen čovek i podložan uticajima“.

– Pantelić je gori od Simonovića. Ni za vreme Miloševića se nije događalo da nekom ukinete program zbog podele na Fejsbuku. U njegovom selu, u Pudarcima, narod je preplašen. Ne smeju da ga komentarišu niti da traže pare za voće. Kad pomenete njegovu firmu, on odmah napada – „Ti radiš protiv Vučića!“. Pantelić hoće da bude veći naprednjak od mene, sa šest meseci statusa, nego ja koji sam član SNS-a 13 godina. Nije učestvovao kao član SNS-a ni u jednoj kampanji. Sad pokušava da im se dodvori, pa isključuje meni radio. Ovo nije bilo ni u istočnom Berlinu – zaključuje Radić.

Željko Matrorčević, urednik gročanskog Žig info portala, kaže za Danas da je gašenje signala radio Pulsa na jednoj od frekvencija klasičan primer ponašanja sadašnje lokalne vlasti na čelu sa Draganom Pantelićem.

– Kada je taj radio korišćen od strane pojedinaca iz SNS-a za napade na Žig info, kada se na svakih desetak minuta vrteo džingl sa najgnusnijim lažima protiv Žig infa, prvenstveno mene kao urednika, lokalni radio dobijao je i novac iz budžeta. Vlasnik radija ima i više prijava zbog uznemiravanja i proganjanja, kao i zloupotrebe frekvencije kao javnog dobra. Jedina „kazna“ koju je dobio jeste da mi uputi javno izvinjenje u dnevnim novinama, što je učinio u listu Danas, kao i na radio Pulsu. Međutim na radiju nikada nije emitovano izvinjenje – navodi Matorčević.

On dodaje da je Radio Puls, tj. pravno lice, kao nosilac dozvole za emitovanje, izgubilo PIB, jer je fiktivna adresa i postoje dugovanja od preko osam miliona dinara.

– Oko 90 odsto rada im je na crno. Čak i stub i prostorije FK Pudarci, odakle se emitovao program su nelegalni i to je utvrđeno od strane građevinske inspekcije. Sve je to uredno prijavljeno i nije se reagovalo sve dok se vlasnik jednim postom na Fejsbuku zamerio lokalcima. Dakle, to je taj primer funkcionisanja vlasti u Grockoj, a i u Srbiji. Dokle vređaš profesionalne medije, opoziciju i one koji ne pitaju lokalni SNS za mišljenje, možeš da radiš šta poželiš, bez ikakvog straha iako kršiš zakone i propise. Ali, čim se zameriš, odnosno nisi pitao gazdu da li smeš da postaviš nekakav post na društvenoj mreži, dolazi do gašenja. I to ekspresnog. Tužna slika Srbije – zaključuje Matorčević.

Nedeljković: Neka se prikači na drugo mesto

– Ništa mu nije uskraćeno, neka se priljuči na drugo mesto, pa nek emituje program. Neću da pravim cirkus, zna on dobro što mu je isključena struja“, rekao je UNU-u Milomir Nedeljković i dodao da nikakav dopis nije poslao vlasniku radija, niti mu je ostavio otkazni rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari