U haškom pritvoru ima zaraženih kovidom, mediji tvrde da je reč o Seljimiju i Haradinaju 1

Kancelarija za medije Specijalizovanih veća Kosova potvrdila je da u pritvorskom centru u Hagu ima zaraženih virusom korona, ali da ne mogu da kažu o kome se radi, javila je Koha, a prenelo Kosovo onlajn.

“Iz razloga privatnosti, ne možemo da komentarišemo kovid status pojedinaca u pritvorskim objektima. Međutim, možemo potvrditi da postoje pozitivni rezultati testova. Medicinske službe su u potpunosti angažovane i svaka osoba koja je bila pozitivna dobija punu medicinsku uslugu, uključujući medicinskog službenika, koji ih posećuje najmanje dva puta dnevno”, rekla je za Kohu Angela Griep, šefica odeljenja za informisanje u Specijalizovanim većima.

Prema ranijim pisanjima prištinskih medija, virusom kovid-19 zaraženi su Redžep Seljimi i Nasim Haradinaj.

Seljimi je jedan od četvorice nekadašnjih lidera OVK, optuženih u predmetu Hašim Tači i drugi.

Tereti se, zajedno sa Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Svi su se izjasnili da nisu krivi, a uhapšeni su 5. novembra prošle godine i prebačeni su u pritvor u Hagu.

Nasim Haradinaj je zajedno sa Hisnijem Gucatijem optužen za ometanje suda i zastrašivanje svedoka.

Oni su, po optužnici, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Angela Griep je u vezi sa sudskim procesom protiv Gucatija i Haradinaja, juče istakla da je sudsko veće saopštilo da do 26. novembra namerava da donese odluku o zahtevima timova odbrane da se odustane od optužbi.

– Ako sudije odbiju zahtev timova odbrane da se odustane od optužbi protiv optuženih, onda će pripremna konferencija za odbranu biti održana 2. i 3. decembra – navela je Griep, prenelo je Kosovo onlajn.

Saljih Mustafa ostaje u pritvoru

Angela Griep je juče izjavila i to da Saljih Mustafa ostaje u pritvoru jer postoji rizik da će ometati napredak procesa i uticati na žrtve i svedoke, javio je portal Reporteri, a prenelo Kosovo onlajn.

U haškom pritvoru ima zaraženih kovidom, mediji tvrde da je reč o Seljimiju i Haradinaju 2
Saljihu Mustafa pred haškim sudom / Screenshot

– Zakonom je predviđeno da sudije preispituju svaka dva meseca ako još postoje razlozi za zadržavanje okrivljenog u pritvoru. Ti razlozi mogu biti rizik od bekstva, rizik od ometanja krivičnog procesa ili rizik od izvršenja istog krivičnog dela ili drugog krivičnog dela – rekla je Griep na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj preko platforme “Zoom”.

Suđenje Mustafi počelo je 15. septembra 2021. godine, 356 dana nakon što je bivši komandant Kali prebačen u Holandiju 24. septembra 2020. godine.

Mustafa je optužen da je počinio ratne zločine u aprilu 1999. godine u pritvorskom centru u Zlašu kod Prištine, ali je negirao sve u optužnici izjasnivši se da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari