Hrvatska: U Jadovnu zatražena potpuna zabrana ustaškog pozdrava 1Foto: Pixabay/Arvid Olson

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus zatražio je danas na obeležavanju Dana sećanja na Jadovno 1941. potpunu zabranu ustaškog pozdrava „Za dom spremni“.

„Na ovom mestu tražim u ime hiljada i hiljada onih koji su pod pokličem ‘Za dom spremni’ završili svoje živote ovde i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH ili su odvedeni u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaških obeležja, kao i zabranu negiranja ustaških zločina i postojanja koncentracionih sabirnih i logora smrti“, rekao je Kraus, prenela je agencija Hina.

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da bi „strašna bila i pomisao da se NDH 1941. lakše rešavala svojih Srba, Jevreja, Roma i komunista nego što se Republika Hrvatska 2021. rešava zaborava njihovog stradanja i ostavštine ustaštva koju simbolizuje ‘Za dom spremni'“.

„Je li takva ustrajnost na odbrani tog službenog pozdrava ustaškog pokreta i tzv. NDH posledica znanja o njenim ‘rasnim zakonima’ i zločinima genocida prema Srbima, Jevrejima i Romima, čije ozvaničenje je overavano upravo sa ‘Za dom spremni’ ili je ta ustrajnost posledica neznanja koje se u poslednjih 30 godina u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više povećava o tome čega je i koga je taj pozdrav trajan simbol“, upitao je Pupovac.

Komemoraciji povodom 80. godišnjice formiranja logorskog kompleksa Gospić-Jadovno-Pag, prvog ustaškog logora smrti na prostoru NDH, prisustvovao je i izaslanik predsednika Srbije Veran Matić koji je rekao da se politika pomirenja mora graditi i kada su posredi strahote Drugog svetskog rata.

„Smatram to našom dužnošću prema onima koji su ovde nedužni stradali. Prema generacijama kojima treba omogućiti slobodu od zločina, moralnu uzdignutost iznad zločina i moralnu snagu za mir, za život bez mržnje i izmirenje između naroda u Hrvatskoj, naroda u Srbiji i izmirenja između Hrvatske i Srbije“, navlasio je Matić, navela je Hina.

Komemoraciju je organizovao SNV sa Koordinacijom jevrejskih opština, eparhijom Gornjokarlovačkom i Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Ustaški logor Gospić-Jadovno-Pag formiran je u junu 1941. na području Čačića dolca, a zatvorenici su bili u najvećem broju Srbi, potom Jevreji i u manjem broju Hrvati komunisti, dovođeni s područja cele NDH.

Agencija Hina podseća da je logorski kompleks raspušten posle 55 dana na zahtev italijanskih okupacionih vlasti koje su se s jedne strane plašile širenja pobune među lokalnim stanovništvom, a s druge su strane u tome videle priliku za reokupaciju tog teritorija.

To je privremeno spasilo više od 3.000 zatvorenika s Paga, Stupačinova i Gospića, jer su transportovani u Jastrebarsko, a nakon toga u Jasenovac, gde je značajan deo stradao.