U Jagodini održana akcija „Vaša reč je vaša snaga - niste same” 1Foto: S. Obrenić

Nezavisna ženska grupa, sastavljena od predstavnica/ka ženskih organizacija, građanskih inicijativa i društveno angažovanih pojedinki i pojedinaca u subotu 5. juna, na Trgu narodne omladine u Jagodini, održala je skup podrške ženama i devojčicama iz Jagodine koje su potencijalne žrtve seksualne eksploatacije.

Iz organizacije ističu da su direktnom akcijom na terenu zajedno uputili poruku potencijalnim žrtvama „da u ovom procesu nisu same, i da su im bez uslovljavanja otkrivanjem identiteta i učestvovanjem u istražnom i sudskom postupku zakonom garantovane pomoć i podrška“.

Kako podsećaju, dva dana pre nego što će 393 žene iz Jagodine, zaposlene u javnom sektoru, podneti tužbu za izazivanje panike protiv Marinike Tepić, jer je navela da se žene u tom gradu seksualno ucenjuju kako bi dobile posao, Dragan Marković Palma, osumnjičen kao glavni organizator, najavio je njihovu tužbu u medijima.

„Nakon toga, 24. aprila, dok je Marinika Tepić davala izjavu u vezi sa navodima o pedofiliji i prostituciji u organizaciji Dragana Markovića Palme u PU Jagodina – mi smo kao aktivistkinje i aktivisti iskoristile/i trenutak da zajednički skrenemo pažnju na to da su institucije tu da rade svoj posao i da još jednom, nakon suđenja Milutinu Jeličiću, pokažemo da smo tu za sve žene i devojčice koje su zlostavljane“, navedeno je na skupu.

Iz organizacije su istakli da podržavaju zahtev koji su članice ženskih organizacija Mreže žene protiv nasilja i Antitrafiking mreže, uputile Republičkom tužilaštvu i pozvale „da hitno ispita navode svedoka, da kategoriše slučaj potencijalne organizovane trgovine ženama i devojčicama u Jagodini i da ga prosledi Tužilaštvu za organizovani kriminal“.

Kako ističu, tužilaštvo i policija mogu i treba da zaštite ove žene i devojčice, baš kao i svedoke koji se osete osnaženo da istupe.

„Imajući u vidu težinu ovog krivičnog dela i njegov društveni značaj (glavni osumnjičeni je nosilac vlasti na lokalnom i republičkom nivou) – ukoliko sada jasno i javno ne istrajemo u zahtevima za bezuslovnu zaštitu i podršku svim žrtvama i svedocima u slučaju Jagodina, sve strategije i zakoni koje je država donela su mrtvo slovo na papiru, a žrtve nasilja trajno oštećene“, zaključeno je iz organizacije.

Oni su još jednom pozivalipotencijalne žrtve ovog i sličnih krivičnih dela da se jave na 011 785 0000, sos@astra.rs, kako bi se upoznale sa dostupnim vrstama pomoći i podrške. Kako ističu, svi pozivi su anonimni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.