Više od hiljadu volontera juče je učestvovalo u akciji uklanjanja divljih deponija sa obala i iz korita Južne Morave od Vranja do Aleksinca, uz prisustvo ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića.



– Čišćenje Južne Morave duž celog njenog toka trajaće dok god se potpuno ne očisti ceo sliv reke. Zagađenje je nastalo zahvaljujući ljudskom nemaru, a da se nakon čišćenja ne bi ponovilo mora se uvesti stroža kaznena politika za one koji bacaju otpad – rekao je novinarima Dulić.


On je najavio da će 4. juna biti organizovana akcija „Očistimo Srbiju“ koja će obuhvatiti i čišćenje ostalih reka, ali i uklanjanje divljih deponija širom Srbije.

U čišćenju Južne Morave samo u Vranju učestvuje oko 1.000 volontera, među kojima ima i onih koji su došli iz Beograda, Niša, Kragujevca, Čačka i Leskovca.

Prema podacima Kriznog štaba za čišćenje Južne Morave kojim rukovodi zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov, akciji su se kod Vranja priključili pripadnici vojske, policije, vatrogasci, lovačka i ribolovačka udruženja, kao i mnogi volonteri koji imaju mehanizaciju koja može pomoći u uklanjanju divljih deponija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari