U KC Niš pet dana ne hrane stare i nepokretne pacijente koji to ne mogu sami? 1Foto: Sajt UKC Niš

Nepokretni korisnici niškog Gerontološkog centra koji su zbog zaraženosti novim korona virusom hospitalizovani u novom Kliničkom centru Niš nalaze se u polusvesnom stanju.

Iscrpljeni od gladi i žeđi, jer ih već pet dana niko u toj ustanovi ne hrani i ne daje im vodu, a oni to ne mogu sami, obavestila je javnost Staša Milutinović – Stalbeck, ćerka nepokretne korisnice centra smeštene u niškom KC.

Uprava KC i direktor Zoran Radovanović  danas nisu odgovorili na pitanja našeg lista vezana za ovakve tvrdnje. 

Ova Nišlijka, koja živi u Nemačkoj, u svom obraćanju na društvenim mrežama nazvanom “apel mom narodu”, kaže da od 151 korisnika Gerontološkog centra, koji su od 13. aprila prebačeni u KC nakon što je utvrđeno da su pozitivni na koronavirus, značajan broj čine nepokretni i teško pokretni pacijenti. Ona tvrdi da KC navodno nije organizovao negovatelje koji bi im pomogli oko ishrane.

– Zdravstveni radnici u zaštitnim odelima uđu, ostave sedvič i jogurt, i izađu. Hrana koja tako stoji satima na kraju bude bačena. Moja mama, kao i ostali, ne mogu da prežive bez negovateljice koje ih hrane, a nisu dobili ni gutljaj vode, niti kašastu hranu svih ovih pet dana od kada su smešteni. Ne dobijaju ni infuziju koja im je u ovom trenutku preko potrebna- navela je Milutinović – Stalbeck.

Ona je dodala da njenu majku više puta dnevno obilazi kolega iz Gerontološkog centra, koji je takođe pozitivan na koronavirus, ali da ne može da joj pomogne “jer nema ni kašičicu ni cevčicu da je napoji”. A to je slučaj i sa ostalim nepokretnim pacijentima iz Gerontološkog centra, tvrdi.

– Ti nepokretni pacijenti su sada već u polusvesnom stanju, iscrpljeni od žeđi i gladi- navodi ona, dodajući da bi mogao da se dogodi apsurd da njena majka i drugi slični pacijenti, kod kojih je konstatovan KOVID 19 ali bez simptoma, “umru od žeđi i gladi, a ne od koronavirusa”. 

Rukovodstvo KC-a i direktor Radovanović nisu odgovorili na pitanja našeg lista da li su i u kojoj meri ovakvi navodi tačni. Ostali smo uskraćeni i za odgovore na pitanja da li KC ima dovoljan broj negovatelja i medicinskih sestara za aktuelnu epidemiju koronavirusa. Nismo dobili odgovor ni na pitanje koliko ova ustanova ima radnika te struke i koliko ih je radno angažovano u vreme epidemije.

Uprava KC je, inače, prethodno saopštila da je zbog aktuelne aktuelne epidemije koronavirusa i povećanog pritiska na zdravstveni sistem dodatno zaposlila na određeno vreme 90 medicinskih sestara, 120 lekara i tri farmaceuta. Oni su zaposleni na tri meseca, ali će dobiti ugovore za stalno ukoliko se u ovoj situaciji dokažu kao kvalitetni radnici, rekli su u KC.

Prema navodima na veb- sajtu KC, u ovoj ustanovi je zaposleno 2.274 zdravstvenih radnika, od kojih su 745 lekari, 1.480 medicinske sestre i tehničari i 177 radnici sa višom stručnom spremom.

Članovi Vladinog kriznog štaba za suzbijanje zaraze KOVID 19, kao i epidemiolog  Branislav Tiodorović su, inače, u vreme prijema velikog broja zaraženih pacijenata Gerontološkog centra u niški KC kazali da to predstavlja veliki udar na ovu zdravstvenu ustanovu, ali da ona ima kapacitete da na takav izazov odgovori. 

Pacijentima kasni i terapija kiseonikom?

KC Niš nije odgovorio ni na pitanje Danasa da li je tačno da terapija kiseonikom (kiseonička suplementacija) kasni satima za neke pacijente sa potvrđenim ili suspektnim koronavirusom, zbog čega je pojedinima i pozlilo. Naš list je ovakve informacije dobio od pacijenata.

Tiodorović: Bilo je ovakvih problema, ali smo to danas rešili

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je večeras da je bilo problema u tretmanu nepokretnih korisnika Gerontološkog centra u KC Niš, odnosno u organizovanju njihovog hranjenja, ali da je to „sada rešeno“.

– Situacija je rešena tako što smo angažovali negovateljica iz niške Predškolske ustanove Pčelica, kao i nekoliko dobrovoljaca. Sada je sve u redu i ti pacijenti su sada zbrinuti na odgovarajući način- rekao je Tiodorović za Televiziju N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari