Incidenti na Kosovu: Povređeno desetoro Srba, dvoje sa teškim povredama (VIDEO) 1Foto: Kosovo Online

Desetoro Srba povređeno je, od kojih dvoje teže, tokom sukoba sa specijalnim jedinicama kosovske policije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, saopštio je direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici, Elek je rekao da je jedna teže povređena osoba udarena tupim predmetom u grudi, a da je druga upucana s leđa.

„Mučki je upucan s leđa, ima povredu desne lopatice, prelom drugog rebra i metak je izašao s prednje strane vrata. Operacijom je metak izvađen i nalazi se u stabilnom stanju“, kazao je Elek.

On je naveo da su ostali lakše povređeni suzavcem, šok bombama i gumenim mecima, a da su nakon zbrinjavanja pušteni.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je Srećko Sofronijević (36) teško povređen iz vatrenog oružja.

Kosovska policija jutros je započela akciju protiv šverca, a u srpskim sredinama sukobila se s lokalnim stanovništvom.

Tokom nereda čulo se i nekoliko detonacija, a poslednja, nešto posle podneva odjeknula je i kod Dudinog Krša, saznaje KoSSev.

 

View this post on Instagram

 

Mehmeti: Sumnjamo na curenje informacija

Direktor policije Kosova Samedin Mehmeti je rekao da je akciji protiv krijumčarenja robe prethodila istraga koja je trajala oko godinu dana, te da je policija trebala da izvrši pretres na 26 različitih lokacija, od kojih su pet bile u Severnoj Mitrovici, a četiri u Zvečanu.

Međutim, zbog otpora građana u severnim opštinama, policija nije uspela da akcije sprovede do kraja na osam lokacija.

„Sumnja se da je došlo do curenja informacija u vezi sa operacijom. Ovo se istražuje“, rekao je Mehmeti.

Naime, policijska akcija naišla je na protivljenje u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, dve od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova. Mehmeti je naveo da su okupljeni bacali čvrste predmete na policiju, da je bilo upotrebe vatrenog oružja, te ručnih bombi.

Kosovo, 13. oktobar 2021.

 

RTS: Blokada kod Rudara, na licu mesta okupljeni građani i ostaci na stotine čaura

Blokiran saobraćaj kamionima na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. Barikada je od nekoliko kamiona a tu su i okupljeni građani.

Nedaleko od njih ostaci nekoliko stotina čaura koje je ispalila policija. Policija se povukla u svoje baze.

Policija Kosova saopštila je da je usled događaja na Severu do sada prijavljeno da je šest policajca povređeno tokom današnjih akcija i to pet Albanaca i jedan Srbin.

Osam lica je uhapšeno i to: R. K. (1957) Albanac iz Peći, A. K. (1979), Albanac iz regiona Prištine, M.N. (1990) Albanac iz Južne Mitrovice, I.Z. (1982) Albanski iz Južne Mitrovice, A.D. (1995) Albanaca iz Južne Mitrovice, M. DŽ. (1958) Bošnjak iz severnog dela Mitrovice, I. H. (1975) Albanac iz severnog dela Mitrovice, M. L. (1978) Srbin iz severnog dela Mitrovice.

Policija Kosova je došla jutros iz južnog dela Kosovske Mitrovice i upala je u jednu od gradskih apoteka a tokom akcije se čulo nekoliko eksplozija od šok-bombi, preneo je portal Kosovo onlajn.

Nakon što je počela akcija, u severnom delu Kosovske Mitrovice odzvanjale su sirene za uzbunu, a blokirana je raskrsnica u blizini Tehničke škole.

Prema saznanjima portala Kosovo onlajn, u toku je akcija policije u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečanu, a trenutno su tu pripadnici interventne policije.

„Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svedočenja i tvrdnje očevidaca.

Kako poratal Kosovo online prenosi, tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, a jedan automobil je zapaljen na raskrsnici između Srednje tehničke škole „Mihailo Petrović-Alas“ i Bošnjačke mahale.

Demonstranti su bacali kamenice, dok su policajci iz oklopnih vozila uzvraćali šok bombama.

Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, dok su Specijalci pokušavali da dopru do Tehničke škole. Ujedno je i jedno službeno vozilo RKS registarskih tablica zapaljeno.

Nakon više od 10 minuta aktivnog sukoba građana i kosovskih specijalaca, policijske jedinice su se povukle niže ka južnom delu Mitrovice. Građani su ih ispraćali kamenicama, a usledio je i nalet šok bombi od strane specijalaca na demonstrante.

I nakon povlačenja specijalaca demonstranti su i dalje ostali na ovoj lokaciji, gde se i sada nalaze. Situacija je i trenutno mirna.

Pristigli i pripadnici Rosu

Nakon što su pripadnici Kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Severnu Mitrovicu su iz južnog dela grada pristigli i pripadnici Rosu.

U međuvremenu, pripadnici Rosu i policije su se povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su pune građana.

Kosovska policija o akciji na severu: Operacija u borbi protiv krijumčarenja robe

Kako prenosi portal Kosovo Online, kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u „ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

Akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice.

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do  sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“, ističu u saopštenju.

Kosovska policija dodaje i da će „u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti implementaciju svojih dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanje krijumčarenja robe i uništavanje kriminalnih grupa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari